Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 4., szombat

Vörös Bikavér Érlelt Borseprő Párlat 2012.


124.

2012/0204

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BORSEPRŐ

Vörös Bikavér Borseprő Párlat
akácfa hordóban érlelve



Magyarországon az egri és a szekszárdi borvidéken állítanak elő bikavért. A „bikavér” elnevezés Garay János szekszárdi költő alkotása. Az 1846-ban írt Szegszárdi bordalában először a bort még a bika véréhez hasonlítja, majd pedig főnévként is használja:

…'

Töltsd pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,

S mégis a gyöngy, mely belőle

Fölragyog, mint hó, fehér.

…'

…'

Ide hát, te bazsarózsa!

Poharunkba, bikavér!

Hadd igyuk az áldomást meg,

Legelőbb is magadér!

A modern, magas minőségű Szekszárdi bikavér mély rubin színű, közepesen magas savtartalommal, közepes-magas csersavtartalommal és magas alkoholtartalommal (tipikusan 14-15%) rendelkezik, aromájában fekete bogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztet. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. Kiváló kísérője lehet nehezebb ételeknek, például pörkölt, marhasteak, pecsenye, stb. Bár a Bátai szőlőterület a Szekszárdinak része itt mégis kevesen készítenek Bikavér bort, ennek leginkább, azaz oka, hogy csak egy-két gazda rendelkezik Kadarka területtel. Nekem van szerencsém olyan helyen dolgozni, ahol Kadarka is van. A bor a vörös borok csúcsa, így a belőle visszamaradó seprőből a legjobb seprőpálinka készíthető, amely kitűnően visszaadja a bor minden kiváló tulajdonságát, amelyet ezúttal az akácfa hordós érleléssel még selymesebbé tudunk tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése