Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 31., szombat

Akácvirág Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2011.


168.

2012/0319

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Akácvirág Párlat
üvegben érlelve



A második olyan párlat bemutatását kezdem meg, amely nem közönséges, mindennapi párlat, a szó hétköznapi használatában. A Bodzavirág Párlat után ezúttal egy másik közismert fánk, az Akácfa virágából ágyas párlatként készült párlatot szeretném a közönség szíves figyelmébe beajánlani. Mit is kell tudnunk erről a párlatról, amikor arról akarunk beszélni. Latin neve Robinia pseudoacacia. Annak ellenére, hogy lépten-nyomon találkozunk vele, nagyon fontos tudni és előre leszegezni a következőket. Felhasználáskor elővigyázatosságot igénylő növény, mert a virágján kívül minden más része mérgező. Az Észak-Amerikában honos fát, hozzánk a XVIII. Században telepítették be azzal a céllal, hogy megkössék vele a futóhomokot. A 25 méteres magasságig növő fa lombhullató, amellett kiváló mézelő. Fő hatóanyagok: flavonid-glikozidok, illóolaj belsőleg: gyomorsavlekötő, enyhe vizelethajtó és görcsoldó, köhögés és meghűlés elleni teakeverék alkotórésze. Enyhe vérnyomás csökkentő és hashajtó hatása is van. Gyomorsavtermelés szabályozására napi egy csésze akácvirágtea javasolt, este vacsora után. A más színű akácvirág nem gyógynövény. A népgyógyászatban leveleit külsőleg a sebekre helyezték régebben. Hajnalban, a csillogó harmatok közben olyan helyen szedtem a virágokat, amelyek távol estek utaktól és mezőgazdasági területektől, azért, hogy azok szennyeződéstől mentesek legyenek. Metszőollóval gondosan levágtam azokat, aztán amielőtt a párlatba helyezte volna azokat, leszedtem a kisvirágokat a száráról. Ez is fontos művelet, hogy tiszta egészséges párlatunk legyen. Hosszú érlelési idő következett ez után, hogy a virágban megtalálható flavonid-glikozidok, és illóolajok bele tudjanak oldódni a párlat folyadékába. Amikor leszűrés és visszahígítás után fogyasztjuk mindig a tavasz kellemes illata jusson az eszünkbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése