Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. február 1., péntek

Pálinka bírálat



A 2012-es esztendőben már egyértelművé vált, hogy nem csak számban szaporodnak a pálinkaversenyek, hanem immár minőségben is egyre nívósabbakká válnak, amely felhívja figyelmünket arra, hogy a pálinka, mint Hungarikum elindult felfelé. Sikerült végre levetkőzni az elmúlt évtizedek beidegződését, miszerint a pálinka nem más, mint a lerészegedés, az alkoholizmus gyorsított eszköze. Ma már a fiatalok többsége szívesebben nyúl a jobbnál jobb pálinkákhoz ünneplésnél, mint a többi égetett szeszhez, konyakhoz, whiskyhez, vodkához. Bérfőzde felelős vezetőjeként ugyan még azt látom, hogy a közép és idősebb korosztálybeliek cefréznek, és főzetnek pálinkát maguknak, de már mögöttük ott találhatóak a fiatalok is, akik szüleiket gyakran elkísérik, amikor érkeznek a pálinkájukért. Természetesen még ott nem tartunk, hogy hátradőlhetünk, és csak élvezzük a munka sikerét, mert tenni való még van ebben az ügyben rendesen. Például a Dél-Dunántúli Régióban még nincsen olyan verseny, amely számottevő venne, pedig ennek a vidéknek a napsütéses óráinak a száma a legmagasabb az országban, így a gyümölcsei is a legzamatosabbak. Ezenfelül olyan borvidékek találhatóak itt, mint a Villányi és a Szekszárdi, amelynek szőlői, törkölyei, borai világviszonylatban is megállják a helyüket. Tehát, ha ezekből az alapanyagokból desztillátumot készítünk biztosan nem vallunk vele szégyent. A pálinkaversenyek verseny szabályzata, a bírálat módja már kezd egységessé, általánossá válni. Megkezdődött a pálinka somellierek képzése is, akik aktívan vehetnek részt a versenyek lebonyolításában. Ami még hiányolható az az itt található kereskedelmi és bérfőzdék kapcsolatának erősítése, mert jelenleg még bizony konkurenciaként tekintenek egymásra, pedig nem ennek kellene a helyzetnek lennie. A megjelenő magánfőzők egy része is felismerte már, hogy tanulnia kell a szakmát, egy másik része pedig felismerte, hogy nem tud verseny képes párlatot otthon előállítani és ezt inkább rábízza szakemberekre. Nagyon fontos, hogy egy pálinka elkészültével az még nem végleges állapotban van, érlelése legalább olyan fontos, mint a jó cefre elkészítése, sőt ajánlanám minden bérfőzetőnek és magánfőzőnek, hogy rendszeresen ellenőrizze és bírálja le saját párlatait. Ehhez segítségül közreadnák egy általánossá vált bírálati lapot, amely a versenyeken is bevált.



Minta sorszáma:
Termék pontos megnevezése:
Alkohol
tartalom
Bíráló
Sorszáma:
Fajta
Kategória:





PÁLINKA BÍRÁLATI LAP
20 pontos bírálati rendszer, lehetséges fél pontok adása is!
Szöveges értékelés a megítélt pont magyarázatára:
Pontszám:
Illat tisztaság
0-3 pont határok között


Illat karakter
0-5 pont határok között


Íz tisztaság
0-3 pont határok között


Íz karakter
0-5 pont határok között


Harmónia, összbenyomás
0-4 pont határok között


Összes pont:


Hibás termék
Nem díjazható
Nem hibátlan termék
Oklevél
Megfelelő termék
Bronzérmes
Hibátlan termék
Ezüstérmes
Kiváló termék
Aranyérmes
10,0 – 11,9
pont
12,0 – 13,9
pont
14,0 – 15,9
pont
16,0 - 17,9
pont
18,0 – 20,0
pont













A pálinka bírálat kategóriáinak
szöveges értékelésének szempontjai!
Illat
tisztaság:
Illat
karakter:
Íz
tisztaság:
Íz
karakter:
Öszharmónia,
tartósság:
A tulipános pohárba kitöltött mintát tiszta fény felé emeljük. Vizuálisan szemügyre vesszük a minta színét és tisztaságát. Ellenőrizzük a minta hőmérsékletét, majd lassan megforgatjuk, és lassan távolról rövidet szippantunk bele. Hozzászoktatva orrunkat a párlat illatához, folytatjuk annak illatózását, rövid szünetekkel, hogy megfelelő ítéletet alkothassunk.
A második szempontban a következőket kell figyelembe venni. Elsőként az illat élénkségét, majd frissességét próbáljuk megértékelni. A folytatásban az illat intenzitását, és a fajta jellegét kell keresnünk a mintában, hogy megfelelően pontozni tudjuk a párlatot. Az esetlegesen felfedezett lepárlási hibákat, oda nem illő illatokat kell keresnünk orrunkban apró szippantásokkal.
A folytatásban már nem csak orrunkkal, hanem ízlelő bimbóinkkal is teszt alá vetjük a vizsgált mintát. Ehhez apró kortyot kell a szánkba venni, majd megforgatni azt, nem rögtön lenyelve, hanem előbb egy kicsit megrágva tesszük próbára. Az első benyomás nagyon fontos meg kell őrizni, de utána még több kortyot is szánkba véve ellenőrizzük első benyomásunkat. A mintát egyszer nyeljük le
A következő pontozási értéket továbbra is ízlelő bimbóinkkal fogjuk meghatározni, amikor apró kortyokat veszünk szánkba és nyelünk le. Itt is arra kell koncentrálnunk, hogy milyen élénk, milyen intenzív a fajta jellegesség abban, amit éppen vizsgálunk. Amikor két korty között levegőt veszünk a testességet, az íztartósságát kell megítélnünk a pontozás helyességéhez.
Befejezésül az utolsó pontszám, amelyet meg kell adnunk a párlat minősítéséhez az előző négy szempont, összevetéséből kell szülessen. Olyan öszképnek kell kialakulnia bennünk a párlatról, amely meghatározza annak végső értékét a kóstolást követően. Az odaítélt pontnak is ezt kell tükröznie, ha előzőekben találtunk hibát itt sem adhatunk teljes pontszámot.

0-3 pont

0-5 pont

0-3 pont

0-5 pont

0-4 pont





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése