Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 27., vasárnap

Babygold Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



279.

2013/0126

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

 
Babygold Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 Most már lassan valóban megkezdem a különlegesebbnél-különlegesebb cefréimnek a desztillálását. Az igaz sajnos, hogy némelyiket fél évvel később teszem, mint ahogy az ideális lenne, de általában sikerül a cefréimet jól elzárni az oxigéntől, így meg nem romlanak, az hogy kevesebb alkohol marad benne az tény, de sohasem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre utazom. Az őszibarack az egyik kedvenc alanya a cefréimnek. Kedves barátom Balogh Mihály kertészetéből sok érdekes gyümölcs került, ki amellyel kísérletezhetem kedvemre. Ennek az őszibaracknak az a titka, hogy igen késő érésű valóban őszi fajta, és mint ilyen nem magraváló. Az egyik legigényesebb, legkényesebb gyümölcs, de termésének zamata, értéke szinte egyedülálló. A Kína középső és északi területeiről származó, majd a Selyemúton keresztül Perzsiáig is eljutó barack manapság az egész világon megtalálható. Az összes gyümölcsökre jellemző és nagyon fontos megérésük ideje és érettségük foka. Érettnek akkor mondjuk a gyümölcsöt, amikor benne az összes alkotórészek a legkedvezőbb arányban vannak meg, vagyis amikor a gyümölcs a legzamatosabb. Ilyenkor a gyümölcs már megszínesedik, illata is teljesen kifejlődik s ebben az állapotban nyersen való fogyasztásra a legalkalmasabb. Szeptember elejéig folyamatosan érik. Egyes szakértők szerint az ipari őszibarackok nyersen emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ennek ellenére, mivel szépek, szokták árulni a piacon. Maghoz kötött a gyümölcshúsuk, vagyis duránci fajták. Erről és a kőkemény, ropogós gyümölcshúsról rögtön felismerhetők. Lekvár is csak akkor főzhető belőlük, ha ledaráljuk őket, egyébként sohasem puhulnak meg. De pontosan ezért rendkívül finom befőtt, kompót főzhető belőlük. A hőkezelés hatására pazar, fűszeres zamattal ajándékoznak meg. Gyümölcse átlagosan 150g tömegű, gömb alakú, csúcsa elgömbölyödött. Héja közepesen molyhos. Narancssárga alapon 30-50%-ban bordópiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, szilárd, duránci (tehát nem magvaváló), édes, illatos, jóízű. Jól tűri az áruvá készítést. Magja közepes méretű. A téli lehűlésekkel szemben ellenálló, alkalmazkodóképes, rendszeresen és bőven termő fajta. Tetszetős és ízletes gyümölcsei befőtt készítésén kívül friss fogyasztásra is alkalmasak. Párlatának illata egészen más a korai fajtákéval szemben.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése