Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 1., csütörtök

Fekete Ribizli Ágyas Vegyes Párlat 2012.


146.

2012/0226

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

Fekete Ribizli
üvegben érlelve



Jó néhány napja már, hogy semmi különlegességet nem mutattam be, így hát rajta a sor, hogy ismét egy az Aquavinicum Párlatrendszerem Ágyas csoportjának, vegyes alcsoportjába tartozó párlatot mutassak be. Ezúttal azonban nem kalandozom gyümölcsért sem délre, sem a forró égövekbe, hanem inkább idehaza a gyümölcsösünkben termett, érett, szedett Fekete Ribizlit tettem üvegbe, hogy egy kis vegyes gyümölcs pálinkával nyakon öntve fél év elteltével bepalackozzam. Ezt a gyümölcsöt a nagyanyáink leginkább ribiszkének nevezték. Latinul Ribes Nigrumnak nevezik. Vadon egész Eurázsia erdeiben előfordul. 1-1,5 m magasra növő tüskétlen cserje, amely évenként több fiatal hajtást hoz. Hímnős virágait az 1 évnél idősebb ágak oldalrügyeiből fejleszti ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. Termése a piros ribizliéhez hasonló alakú, de rövidebb kocsányon elhelyezkedő, fekete színű rekeszálbogyótermés. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Egyes fajtáknál a bogyók az érést követően vagy szedéskor a kocsányról lepotyognak. Nem mondhatom, hogy szedése könnyű lett volna annak ellenére, hogy tüskék nem nehezítették a dolgomat. Fürtökben szedtem, de aztán odahaza a kocsányáról gondosan le kellett bogyóznom akár csak a szőlőt, ráadásul ez elég apró is. Szedéskor a hullásra kellett alaposan figyelni. A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Ezzel szemben szörpnek és bornak, vagy éppen pálinkának feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital. Dzsem is készíthető belőle. A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövényleírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az egyben antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. Régi, XII. századi kolostori források is említik a feketeribizlit, mint a kiütéses, gyulladt bőr orvosságát. Párlatának színe a legjobb vörös borokéval vetekedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése