Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 16., csütörtök

Merlot Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


134.

2012/0214

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Merlot Szőlő Pálinka
üvegben érlelve



Néhány nappal korábban már bemutattam egy Merlot törköly párlatot, amely valóban kifogástalan minőségűre sikeredett. Most is maradnák ennél a szőlő fajtánál, de immár egy sokkal komplexebb gyümölcsöt készítettem el pálinkának. A lebogyózott szőlőről nem engedtem le mustot sem rózénak, sem sillernek. Minden együtt forrt meg a kádon, ahogy a vörös bornak készítjük el. Megtörtént a pektinbontása, megkapta a hideg tűrő élesztőt és a tápsókat is, ahhoz, hogy tökéletes erjedés mehessen végbe. A törkölykalap visszasüllyesztése is megtörtént nyolc óránként, és amikor a zajos erjedés megtörtént fóliával légmentesen lezárásra került. A szőlőt ezúttal egyébként nem a főnökömtől kaptam, hanem az egyik munkatársamtól, akinek szintén van szőlője és segítettem neki a szüret lebonyolításában, amelyért nem pénzt, fizetést kértem, hanem egy kis szőlőt ajándékba. A merlot, dacára annak, hogy néhány éve a Sideways című amerikai filmben elég határozottan lehúzták, még mindig egyike a világ legkeresettebb vörösborainak. Erősségét az adja, hogy általában nem bánt senkit, hiszen gömbölyű tannin- és savérzete a hozzá párosuló testtel kerekséget mutat, aromái pedig általában szilvára vagy más sötét húsú gyümölcsre emlékeztetnek, gyakran kiegészülve a hordós érlelés jegyeivel. Tény, hogy a legtöbb merlot korrekt, ami egy átlagfogyasztó szemében előnyként, de egy ínyenc számára akár hátrányként is felfogható. Kivételes tételek készíthetők azonban belőle gondosan megválasztott dűlő és erős terméskorlátozás esetén. Sajnos a mi esetünkben éppen ez a terméskorlátozás nem történt meg, így bort nem is készítettem belőle, hanem bepróbálkoztam a pálinkájával. Mihez is volna ezt jó leginkább fogyasztani? A nemzetközi szakirodalom természetesen elsősorban vörös húsra épülő fogásokhoz ajánlja, itt azonban széles palettán mozgunk a pikáns mexikói fogásoktól, a nehezebb húsos ragukkal tálalt olasz tésztaételeken át, egészen egy vadpástétomig sok fogás szóba jöhet. A sajtok közül pedig jó párosítást jelenthet egy comté. Meg sem kell kóstolnunk, elég csak beleszippantanunk és máris beleszerettünk ebbe a párlatba, annyira bekíváncsiskodó illatokkal rendelkezik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése