Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 13., hétfő

Faeper Piros Ágyas Erdei Gyümölcs Párlat 2010.


7.

2010/0826

AQUAVINICUM

ÁGYAS

ERDEI GYÜMÖLCS

Piros Faeper Párlat
üvegben érlelve



Most egy kicsit úgy tűnik, mintha ódákat akarnák zengeni ennek a gyümölcsnek a párlatáról, és bizony, azaz igazság, hogy ez pontosan így is van. Ha pedig az előző két párlat esetében ez nem lett elég nyilvánvaló, akkor folytatnám a sort ugyan ennek az erdei gyümölcsnek az ágyas változatával. És itt még olyan szerencsés helyzetben is vagyok, hogy e fajtán belül két féle gyümölcse is létezik ennek a fának, amely tovább növeli a belőle készíthető párlatok variációs lehetőségeit. Elsőként a sötét színű gyümölcseiből szedtem frissen és nem aszalványként helyeztem a saját párlatába, hogy az abban érlelődjön három hónapon keresztül. Gyakorlatilag két napon belül már meg is festette vörös sínűre a párlatot a belehelyezett gyümölcs. Eddig még ilyen színű érlelt és ágyas pálinkát sem sikerült készítenem ezért is nagy várakozással tekintettem a három hónap elébe. Már maga az alappárlat is magában hordta a nagyon különös fűszeres illatot, kicsit gyógynövényes jegyekkel. Ízében tiszta, jellegzetes fanyar faeper íz az olajos mag miatt, fűszeressége jellegzetes. Ehhez társult az ágyon érleléssel a gyümölcs minden frissessége, üdesége, az erdő titokzatossága, a fák illata, a szél suttogása. A faeper levele a selyemhernyó nélkülözhetetlen tápláléka Kínában kb. 6000 éve. A selyemhernyó meghonosítása Európában mindaddig kudarcra volt ítélve, amíg vele együtt az eperfát is meg nem honosították a 12. században. Így kaptuk meg ezt a különleges gyümölcsöt, amely az ágyas párlathoz hasonlóan képes meglepetéseket okozni. Ezért jó tudni, hogy az eper szedéséhez lehetőleg ne a legjobb ruhánkat vegyük fel, mert különösen a fekete eper leve úgy megfogja, hogy jóformán lehetetlen kimosni. Az ujjainkra tapadt lé miatt ne aggódjunk, mert 1-2 nap alatt le fog kopni. Szükség esetén dörzsöljük be a foltokat egy félbevágott citrommal, a gyümölcslevet ugyanis csak a citromlé képes a bőrünkről károsodás nélkül eltávolítani. Az intenzív festőanyagot tartalmazó gyümölcsök (pl. fekete eper, otelló szőlő) a fogainkat is megfestik. Ezt ne próbáljuk citromlével eltávolítani, mivel a citromsav megtámadja a fogínyt, és napokig tartó gyulladást okoz. Így aztán párlatunk is rubint piros színűen fog pompázni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése