Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 10., szombat

Vadszilva Ágyas Vadgyümölcs Párlat 2015.




777.

2015/0108


AQUAVINICUM

ÁGYAS

VADGYÜMÖLCS


 
  Vadszilva
  üvegben érlelve
 


A 2015-ös év első versenyére való felkészülés a végéhez ért. A legutóbbi kóstolás és bírálás alkalmával tizenegypár pálinkát és párlatot vizsgáltunk meg, most ezek közül végül is ötöt választottam ki arra, hogy induljanak pincészetünknek a színeiben a Miskolc melletti Ongán. Ez a verseny gyakorlatilag a hatodik alkalommal kerül megrendezésre, és tavaly már a legnagyobb versenynek számított a Kárpát-medencében. Sőt, az ezen való sikeres részvétel, kapuja az ausztriai pálinkaversenyen való részvételnek. Az elkövetkezendő két hét tehát izgalmas várakozással fog eltelni, ahogy egyre közelebb kerül, majd a Lillafüredi díjkiosztó időpontja. A mai napon az elmúlt két nap bemutatott italunknak, italcsaládunknak a harmadik tagja kerül felvezetésre, amely szokásunkhoz híven az ágyas. Számomra ennek a párlat családnak ez azonban talán a legizgalmasabb tagja. A vadszilváról, főként annak a cseresznyeszilva változatáról tudni érdemes, hogy rendkívüli módon elnyúlt érési ideje van. Láttam már olyan fákat is, amelyek augusztusban értek be, de olyat is, amelyek már júniusban fogyaszthatók voltak. Természetesen ennek a gyümölcséből is készítettünk aszalványt, hogy ilyenkor télvíz idején használni tudjuk azt italaink ágyazására. Ráadásul ennek a gyümölcsnek ilyenkor a piacon nincs helye, így másként nem tudjuk megoldani ezt a fajta felhasználását. Ami lényeges, hogy ebből a cseresznyeszilvából előszeretettel készítenek lekvárt is, ahol remekül kiérezhető savanykás-édes ízvilága. Pincészetünk e napi történelmében, mert szerencsére már ilyenről is beszélhetünk az elmúlt hat év alapján, négy italunk született. Mind a négy ital igen különböző spektrumot ölelt fel a bortól, a törkölyön, az almán keresztül ide a vadszilváig. Az ágyazás hatására szinte azonnal nagyon szép piros színanyagok oldódtak ki az aszalványból, amelytől italunk nemcsak ízletes, hanem nagyon mutatóssá is vált. Első italaink egyike is már bronzérmet nyert ebből a fajtából 2010.-ben Kecelen. Talán emiatt is olyan kedves a szívünknek ez az ital, amelyet igyekszünk évről-évre mindig elkészíteni, bár a vadgyümölcs nem mindig elérhető, hiszen annak termését az időjárás szeszélye szabályozza. Az azonban biztos, hogy ezen italunkat mártások, és vadsültek mellé tudjuk ajánlani, és főként olyanoknak, akik szemüveget hordanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése