Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 12., vasárnap

Mandula Kajszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



464.

2014/0112
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Mandula Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 Bevallom őszintén, hogy a ma bemutatásra kerülő pálinkánk nem igazán a szezonját élő gyümölcsből készült. Magyarázattal, sokfélével előállhatna a gazda, de az igazság az, hogy ez bizony inkább hanyagságnak neveznék, akik cefrekészítéssel, illetve pálinkafőzéssel foglalkoznak. A valóság persze ennél azért sokkal bonyolultabb, és összetettebb. Természetesen bárki kérdezi tőlem, szaktanácsadáskor mindig hangsúlyozom, hogy a cefrét minél hamarabb le kell desztillálni. Ezzel szemben a saját gyakorlatom más. A főzdében, ahol főzőmesterként dolgozom csúcson jár a munka, így saját cefréink eléggé háttérbe szorulnak, de olykor-olykor egy-egy hordóval azért mindig sikerül ledesztillálnom. Ehhez az kell, hogy elkapjon az ihlet, és neki ugorjak. Az azonban egyértelmű, hogy eddig eltartani egy cefrét azért nem mindenkinek javaslom megkísérelni, mert esetleg porul járna. E kis bevezető után térjünk rá a témánkra. Ebben a hordóban Mandula Kajszibarackot cefréztünk le. Már felbontása után is érzékeltem, hogy a terméket sikerült szinte száz százalékos állapotban megőriznem. Ha Kajsziról van szó, általában rögtön felmerül a magkérdése is. E cefrémet kimagoztam teljesen, és később sem tettem hozzá egy szem magot sem, ahogyan rothadt, földes mosatlan gyümölcs sem került bele, fadarabokról már nem is beszélve.  Nyujtó Ferenc és munkatársai szelektálták 1954-ben a Duna-Tisza közén, A Duna-Tisza közi Mezőgazdasági Kísérleti Intézetben. Kismértékben valamennyi kajszi termesztő tájon elterjedt. 8 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és befőtt-készítésre is alkalmas. Nagy gyümölcse erősen megnyúlt, oldalról lapított , mandula alakú. Világos narancssárga héja a napos oldalon kismértékben pirossal fedett. Húsa sárga, közepesen kemény, lédús, ízletes. Közepes méretű, feltörő, ritka koronát nevel. Későn termőre forduló, jó termőképességű fajta. Pollenadóval telepítve biztonságosabban terem. A téli lehűlésekre és a rákosodást előidéző kórokozókra közepesen, a sarka vírusra eléggé fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomóniás levélfoltosságra kifejezetten fogékony. Különleges gyümölcsét és termőképességét figyelembe véve, kismértékű telepítése javasolt. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit eszünk, hiszen sok benne a kén is, erre ajánlanám.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése