Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 14., kedd

Mandula Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



466.

2014/0114
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Mandula Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 
 A mai nap folytatnánk a mandula kajszibarack pálinka család ismertetését annak harmadik tagjával, az ágyas változattal. Nyilván ilyenkor télvíz derekán, már frissen szedett kajszibarackkal nem nagyon lehet találkozni, így ágyazni másként nem is tudunk csak aszalvánnyal. Egyébként, aki már látott ilyen típusú kajszibarackot az tudja, hogy annyira jellegzetes, hogy összetéveszthetetlen másik fajtával. Nagy gyümölcse a mandulához hasonlít. Héja kissé molyhos, finom tapintású. Színe világos narancssárga, napos oldalán és a kocsányüregnél kárminpirossal fröcskölt. Húsa kemény, leves, rostos. Sajnos, kemény teleken rügyei elfagynak, és esős nyáron gyümölcse a hasi barázdánál fölreped, és egyszerűen szétválik. Beszéltünk és írtunk is a barack magjának fogyasztásának, illetve felhasználásának hatásairól, így érdemes tudni, hogy ennek a fajta kajszibaracknak magbele édes. Különleges formája, kellemes íze miatt házikertben érdemes termeszteni. Azóta is az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a második világháború előtt az ország összes gyümölcstermésének egyhatodát a kajszibarack adta. De már jóval korábban, az 1848-as szabadságharc honvéd főorvosa, a kiváló pomológus hírében álló dr. Entz Ferenc (1805-1877) így írt róla: „Európában Magyarország a kajszibarack igazi hazája.” Állítólag máig a hungarikumnak számító magyar kajszi a legízletesebb az egész világon, és ezt a világ is tudja. Ebben a kérdésben nem tudunk állást foglalni, de az biztos, hogy nem a magyar narancs tipikus esetével állunk szemben. A sárgabarack, akárcsak a szőlő, a meleget kedveli, tőlünk északabbra nem is nagyon él meg. De nálunk jól érzi magát, ez biztos. Dr. Ernst Krebb 1952-ben fejlesztette ki San Franciscoban a Laetrile, vagy B17 vitamint, ami sárgabarack magból kivont cseppfolyósított és tisztított amygdalint tartalmaz rákos betegek számára. Dr. Krebb beinjekciózta a Laetrile-t saját magának, hogy bebizonyítsa annak biztonságát. Dr. John Richardson bebizonyította hatékonyságát azzal, hogy számos rákos beteget meggyógyított San Franciscoban. 1971-ben mégis betiltották e szert, de ha nem a rák gyógyítására alkalmazzák, a sárgabarack mag fogyasztása nincs betiltva. Kerülje a cukor fogyasztását, miközben megpróbálja gyógyítani a rák bármilyen fajtáját. Ajánlom kismértékben e párlatomat hölgyeknek és uraknak egyaránt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése