Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 10., kedd

Medoc Noir Szőlő Natúr Gyümölcs Pálinka 2015.



803.

2015/0210


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS


 
  Medoc Noir Szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Havazik, eső esik, fúj a szél. Ennél szeszélyesebb időjárás már nem is nagyon lehetne. A munkát ezúttal nem a főzdében kezdem, hanem a klastrom-hegyen, ahol megkezdték a belső javítási munkákat a kivitelezők. Persze egész nap nem ülök ott a közelükben, hanem innen megyek a lepárló üstökhöz, ahol végre ismét neki álltam a pálinkák készítésének. Ennek ellenére persze tudni kell, hogy ez továbbra is csak ilyen kárász életű fellángolás, mert valójában a következő szezonig nem igen lesz munka. Erre most azonban nem nagyon akarok gondolni, inkább a feladatomra koncentrálok és elkezdem a Medoc Noir szőlő cefrém desztillálását. Ennek a története a tavalyi rossz évben gyökerezik, mikor is a volt a hegybíró ezen fajta szőlője annyira megbetegedett a különféle gombák hatásától, hogy némi válogatás után ott hagyta az ültetvényt. Ezen felbuzdulva kértem, hogy had válogathassak róla én is egy keveset pálinkának. Ehhez meg is kaptam az engedélyt és munkaidő után a szőlő munkásokkal végül is több láda szőlőt sikerült összeválogatnunk. Látva a mennyiséget el is határoztam, hogy nemcsak pálinkát készítek belőle, hanem bort is. És ez a bor már debütált is a Mátrafüredi Bor és pálinkaversenyen és bronz elismerést szerzett pincészetünknek. Napjainkban újra reneszánszát éli ez az érdekes kékszőlőfajta, legújabb nevén a Menoir. Sokáig a magyarosabb Kék Medoc néven szerepelt, majd névváltásra került sor. Nehéz termeszteni, ezért a szocialista tömegtermelésben egy módosulata játszott szerepet. Ez a Medina, amelyet 1959-ben alkotott meg a Kék Medoc-ot az Eger 1 nevű szőlőfajtával keresztezve Csizmazia József és Bereznai László. Az ezredforduló tájékán, 1998-ban még azt írták róla, hogy csak házi kertekben fellelhető. Most mégis egyre többet hallunk róla, nem véletlenül. Sokoldalú fajtáról van szó, mégis szinte a feledés homályába veszett, több ízben kellett új nevet felvennie. Az idősebb korosztálynak Medoc Noir néven lehet ismerős, ezzel a névvel érkezett hazánkba. Egyedi, összetéveszthetetlen, fűszeres íz- és illatjegyeket mutat fel ez a fajta, vörösbortól szokatlan muskotályosságban pompázik. Emiatt sokan idegenkednek tőle, kevésbé értékes fajtának tartják, behízelgő, édeskés ízvilága miatt gyakran a „női borok” közé sorolják. Párlata hasonlóan érdekes illat és zamat jegyeket ad át, amelytől egy valóban különleges ital birtokosai lehetünk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése