Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. április 27., vasárnap

Tombácz Alma Natúr Borpárlat 2014.



560.

2014/0418


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR



  Tombácz Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A tegnapi napon bemutatott ágyas almapárlat bemutatásával úgy nyilatkoztam, hogy ezzel az almapálinka család bemutatását be is fejeztem. Ez a kijelentés azonban nem teljesen állja meg a helyét, ugyanis már a desztillálás előtt elkövettem egy kis trükköt, amellyel ennek a pálinkacsaládnak a tagjait megnövelhettem még egy-két különböző itallal. Egy gyümölcscefre az erjedést követően olyan állapotba kerül, hogy a híg leveses része a felszínre kerül, míg a sűrű gyümölcshúsos része, pedig lesüllyed a cefre hordó fenekére. Ezt a hatást kihasználva a cefrés hordó felbontása után egyszerűen a felszínen található almabort egyszerűen lemertem a sűrűjéről és külön edénybe rakva, annak desztillálását is külön végeztem el. Az almabor, ha egy kicsit ma divatos nevén emlegetjük biztosan mindenkinek jobban az emlékezetébe ötlik. Az elmúlt évek sztárja a nagy múlttal rendelkező, mégis felfedezni való cider lassan meghódítja a magyar pubokat, éttermeket és konyhákat is. Az erjesztett almából nyert alkoholos nedűt már nagy valószínűséggel az egyiptomiak is készítették, de annyi bizonyos, hogy a héber, görög és római kultúrkörben ismert és kedvelt italnak számított. Hódító Vilmos idején energiát és egészséget adott a harcos hódítóknak. A normannok az ital elkészítését a baszkoktól tanulták, akik nagy valószínűséggel már a VI. században készítettek almabort. A spanyol földön zajló, szinte nagyipari almabortermeléssel kapcsolatos feltételezéseket erősíti a spanyol almaültetvényeket szabályozó 1189-ben kiadott rendelet is. A baszk cider -  általában édeskés és pezsgős ciderek között egy savanyúbb és csendesebb fajta - a Saganoa a mai napig ismert. Természetesen azzal, hogy ezt az almabort ledesztilláltam már egy másik ital készült el belőle, amelyet Normandiában Calvados néven készítenek és hoznak forgalomba már 1553-óta. Nyilvánvaló, hogy mi ezt az elnevezést nem használhatjuk, hiszen ez az alma Bátán termett, nem Normandiában, és ahogy ők nem nevezhetik italukat pálinkának, így mi sem azt Calvadosnak. Egy biztos, hogy a pihentetési idő, az érlelési idő végén érdekesség lesz összehasonlítani ugyan annak a cefrének a borából, és húsából készült pálinkát. Ennek ellenére ezt a pálinkámat ajánlom minden kedves ínyencnek egy kis kávézást követő, férfias eszmecseréhez.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése