Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. november 13., csütörtök

Mutsu Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



714.

2014/1106


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Mutsu Alma
  almafával érlelve
 
 
 
Na ez a nap nem olyan volt, amilyennek én gondoltam volna. Reggel még persze minden rendben indult. Az időjárás enyhe, napsütéses volt, és ebben változás sem volt várható. A munkahelyemen a pálinkafőzdében sem történtek különösebb események, megtöltöttem az üstöt, elindítottam az automatikát, majd a finomításnak is neki álltam, és tettem mindezt egymás után többször is. Közben ma szokásos vendégek néztek be a fözdébe kicsit beszélgetni. Hazaérkezésem után azonban nem a saját kis pálinkáim, vagy boraim dédelgetésével folytattam, hanem indulhattunk Szekszárdra, mert nagyobbik lányom érkezett meg Budapestről, persze előtte feleségemmel a boltokat is végig kellett járnom, mert shoppingolni támadt kicsit kedve. Ennek köszönhetően kilenc óra körül, este érkeztünk haza. Ekkor volt csak lehetőségem a pálinkáim felé fordulni. Szerencsére különösebb feladatom nem volt, mint a tegnapi napon megkezdett alma pálinka családom második tagjának érlelését megkezdeni. Természetesen a saját fájának ágát készítettem bele gondosan. A Mutsu alma termesztési jellemzői, hogy későn fordul termőre, termőképessége kiváló. Az alma virágzási idényének közepén virágzik, de virágzása hosszan elhúzódik, ezért a későn virágzó fajták is porozzák. Pollenje steril (triploid), megporzásra alkalmatlan. Jó termékenyítő fajtája a Jonathán és az Idared. Gyümölcse parásodásra nem annyira érzékeny, mint a Golden Deliciousé, varasodásra viszont kissé fogékony. Gyenge növekedésű alanyon (M9, M26) erős növekedése mérséklődik. Különleges talaj- és éghajlati igénye nincs, az almatermesztésre alkalmas területeken mindenütt gazdaságosan termeszthető, Gyümölcse a Goldenéhez hasonló jellegű, de hosszabb ideig tárolható. Fája különösen fiatal korban erős növekedésű, nagy szétterülő koronát nevel (koronája 20%-kal nagyobb, mint a 'Golden Delicious'-é). Termőre fordulása annál későbbi, jó a termőképessége, de alternanciára hajlamos. Tripolid fajta. Nyolc-tíz nappal a 'Golden Delicious' után, október első felében szedhető. Húsa sárgásfehér, lédús, roppanó, édeskés, kellemes zamatú. Az érlelés hatására még kellemesebb édeskés ízt képes magába szívni a fanedveiből, amely aranysárga színnel párosul. E kettő hatására páratlan gasztronómiai élményt nyújt számunkra az érlelési idő végén.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése