Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. január 15., szombat

Nolai Szent Félix Füge Ágyas Pálinka 2011.



Nolai Szent Félix

Füge Ágyas Pálinka

2011.



Keletkezése:


A kísérletezgetésnek egy újabb állomásához érkeztünk el ennek az italnak az elkészítésével. Eddig ugyanis kizárólag csak olyan Ágyas pálinkákat készítettünk, amelynek friss Magyarországon termett gyümölcs adta meg ízesítését. Ezúttal azonban aszalt nem Magyarországon termett gyümölcshöz nyúltunk remélve, hogy így egy újfajta ízt és aromát sikerül előcsalogatnunk. Párlatrendszerünkben a Ágyas Vegyes Pálinkák kategóriájába került ez az ital. Fügéből ugyan készítettem bort és ennek a gyümölcsnek az alapanyagát adó füge Bátán termett, csakhogy úgy tartják, hogy a nálunk termett fügét nem lehet sikeresen aszalni. A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de ősrégi idők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is, ahol olcsó néptáplálék, aszalják, és bort is készítenek belőle. A fügenövény egyébként népes családból származik. Közeli rokona az eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának is. Neve is a Ficus-ból ered, akárcsak az angol 'fig' és a német 'Feige'. Éva anyánk a paradicsomban a hagyomány szerint a fügefa levelét viselte, akárcsak Ádám, az első férfi. Ebből tudhatod, hogy a füge az édenkert gyümölcse, akárcsak az alma. A nemi gyönyörök jelképe szinte minden vidéken, ahol honos. A Bibliában ezt a növényt emlegetik a leggyakrabban. Itt a mi esetünkben is azért került sor a fehér bikavér törköllyel való házasításra, mert az is illataival, aromáival képes minden női báj előhozására. Az arab világban őshonos ez a gyümölcs, és bizony ott felismerték nem csak a szépségre gyakorolt jótékony hatását, hanem vágyfokozó mivoltát.

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében. A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.

A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.

Ennek a párlatnak az édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen itala.

Jó egészséget a fogyasztásához!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése