Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. július 21., szombat

Sárgamuskotály szőlő


Sárgamuskotály szőlő
Muscat de Lunel

A legrégebbi szőlőfajtáink egyike, amióta az ember a szőlőt kultúrába vette. Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan az egész világon elterjedt. Már a régi görög és római gazdaságírók is említik írásaikban. Dél-Afrikában Frontignan néven meghatározó szőlőfajta. Több mint különlegesség. Hazánkba is valószínűleg a rómaiak idejében került.
Szinonim nevei: Bárzsing, Frontignan blanc, Mirisavka, Muscat blanc, Muskotály sárga, Muscat de Frontignan, Muscat Rivesaltes, Tamiioasa alba romineasca.
Rendszertani helye:Vitis vinifera L. convarietas pontica, subconvarietas georgica.
Elterjedése: A világ szőlőtermesztő államaiban megtalálható. Jelentős szőlőültetvényei 1994-ben országok szerint: Olaszország (12.000 ha), Franciaország (4.700 ha – Lunel és Frontignan városok környékén és a Drôme folyó mentén), Görögország (2.200 ha), Ausztrália (370 ha), Argentína (200 ha). Magyarországon főként Tokaj-Hegyalján, a Fertő-tó környékén, a Balaton mellékén, valamint Erdélyben termesztik (1955-ben: 98 ha – fajtatiszta telepítés, 362 ha – kevert ültetvény; 1961-ben: 322 ha; 2009-ben: 692 ha).
Termesztési értéke: Hosszú vegetációjú, későn (október elején) érik, átlagosan 17-23 Mm°-kal és 8-12 g/l savtartalommal. Közepes termőképességű. Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre. Fürtjei rövid ideig tarthatóak a tőkéken. Bogyói szinte minden évben rothadnak és a darazsak is szívesen fogyasztják, de kedvező fekvésben és jó évjáratban aszúsodnak. Levelei és fürtjei lisztharmatra nagyon fogékonyak. Rügyei és vesszői fagyérzékenyek. Másodfürtöket nem nevel. Szálvesszős metszést igényel. Rendkívül igényes fajta, ezért hazánkban egyre jobban kiszorul a termesztésből.
Bora: Intenzíven muskotályos illatú és finom savú, különleges minőségű bort is ad, de csak nagyon jó feltételek között és tízévenként. Tokaj-Hegyalján készített aszúbora különleges és ritkaság. Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik.Átlagos években a Muscat ottonel bora jobban szerepel a Muscat de Lunel boránál. Fogyasztása aperitif, édeskés ízű ételek, desszertek mellé ajánlott.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése