Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 6., vasárnap

Mutsu Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


264.

2013/0105

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS

 
Mutsu Alma
  tölgyfahordóban érlelve
 
 
 Ahogyan azt már az elmúlt években megszokhattuk, idén is párlataimat több irányba osztom el, hogy azokat egymástól teljesen eltérő módon érleljem, pihentessem. Az érlelés során egy teljesen új párlat születik az eredetiből kiindulva. Tudniillik azonban azt is, hogy milyen az a párlat, amelyet érlelni kívánunk, hiszen e nélkül nem tudunk megfelelően választani. Az alma fontos jellemzője a bőlevűség, a magas cukortartalom, és a diszkréten savas, fűszeres, zamatos jelleg, vagyis minden megvan benne, ami a kiemelkedő pálinkák alapanyagaiban nélkülözhetetlen. Mindezek ellenére az almából készült pálinkák manapság nem tartoznak divatos és felkapott párlatok közé. Ennek oka az lehet, hogy az almapálinka nem harsány: sem az illata, sem az íze nem annyira karakteres, mint például egy kajszibarack pálinka vagy egy Irsai Olivér szőlőpálinka esetében. Azonban kiváló beltartamú alapanyagok felhasználásával, szakértő cefrézéssel, gondos lepárlással, majd megfelelő pihentetéssel, érleléssel szépen átmenthető a párlatba az alma gyümölcsössége, megőrizhető a fajtajelleg, és biztosítható az egyedi karakter, és a tipikus aromavilág. Ezt támasztja alá az is, hogy a Magyarországon jelenleg még kisebb presztízsűnek tartott, - de feltörekvő - almapálinka több európai országban, így a németeknél, franciáknál, olaszoknál is igen előkelő, kedvelt és elterjedt italfajta, mely akár a legkifinomultabb ízlésnek is megfelel. A gyümölcspárlatok, illetve a szőlő, és borpárlatok esetében is 3 hónaptól, akár 25 évig terjedő időtartamot javasolnak a szakemberek. Nyilvánvaló azonban, hogy egyetlen szeszesital-gyártó cég sem érleli, tárolja 25 évig a termékét, hiszen ez alaposan megnövelné a termék költségeit, így az árát is. De nem csak ez lenne a probléma, hanem a hosszú ideig tartó tárolás, a megnövekedett fogyasztást tekintve, hatalmas raktárakat igényelne. A pálinkában a friss gyümölcs illatán és ízén túl sokan keresik és szeretik a hordós érlelés során keletkező vaníliás ízeket. Ahogy a boroknál nagy kedvelt fogyasztják a barricolt borokat, úgy fokozatosan igyekszünk ezeket az ízeket, zamatokat belopni a pálinkások köztudatába is. Hiszen ma már elértük azt, hogy nem azért fogyasztjuk a pálinkát, hogy lerészegedjünk, hanem azért, hogy gasztronómiailag minél különlegesebb íz élményben legyen részünk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése