Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 11., péntek

Köménymaggal Ágyas Borpárlat 2013.


267.

2013/0108

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

 
Köménymagos bor
  üvegben érlelve
 
 
 
 A ma bemutatásra szánt párlatunk az Aquavinicum Párlat Rendszerben az Ágyas főkategória, Vegyes alkategóriájába sorolható be. Igazi csemege, igazi különlegesség. No persze ezt sem én találtam fel és előttünk már nagyon sokan elkészítették ezt a párlatukat, mégis az elmúlt hetven évben szinte teljesen eltűnt a közismeretből. Illetve Erdélyben, amelyet még nem teljesen falt fel a nyugati civilizáció ott még ma is készítenek szinte házanként ilyen itókát. Ma Magyarországon a kereskedelmi forgalomban a Zimek Manufaktúra készítésében található ehhez hasonló ital. Pedig a második világháború előtt rendszeresen készítettek és használtak fűszerrel házasított párlatokat. A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberi történelemben. Ahogyan fűszerek voltak a legértékesebb árucikkek az ókorban és a középkorban is. A bibliai Józsefet az Ótestamentum szerint bátyjai fűszerkereskedőknek adták el rabszolgának. Salamon király bibliai versében az Salamon király: Énekek éneke c. művében szíve választottját különböző fűszerformákhoz hasonlítja. Mindez megfelelően érzékelteti a fűszerek egykori helyét a világban. És ez így volt később is: A fűszerek jelentették a fő motivációt, hogy Vasco Da Gama portugál hajós elindult Indiába, ami a brit birodalom négy évszázados uralmának kezdetét jelentette. Ugyanabban az időben Kolumbusz Kristóf az Új világból jelentette, hogy ott rengeteg új fűszer található. A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek állandó és mértéktelen használatától. Ezek hatóanyagai kismértékben alkalmazva elősegítik, javítják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá teszik ételeinket, italainkat, túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást is okozhatnak. Krisztus előtt 3500-ból fennmaradt ételmaradványokban is megtalálták. Az ősi egyiptomiak nagyon kedvelték az aromás illatú magokat. A Föld egyik legrégebbről fennmaradt, kb. 2500 éves orvosi dokumentumában, az Ébezs-féle papirusztekercsekben emésztési zavarokra ajánlották. Az ókori görög orvos, Dioszkoridész emésztés-elősegítő gyógyszerként említi. A füvészkönyvek pedig emésztési zavarokra, gázképződés ellen, valamint csecsemőkori bélgörcsök enyhítésére tanácsolták. Azt javaslom, hogy érdemes kipróbálni ránk hogyan hat.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése