Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. január 4., péntek

Mutsu Alma



Herbarium Librum
   Rózsafélék Családja
Malus Domestica Mutsu
Mutsu Alma


A bűnös csábító a Trójai háborún át Tell Vilmosig minden korszak főszereplője. A különleges misztikummal megáldott gyümölcsöt, már az i.e. több ezer éve is ismerték. Fénykorát a rómaiak idejében élte. Az idősebb Plinius már harminchat almafajtát tartott számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, valamint A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és némi C-vitamint is, ami a héjban található meg a legnagyobb mennyiségben. A B-vitaminok nagyon jó hatással vannak az emésztésre, mivel serkentik, elősegítik a táplálék felszívódását. A Mutsu (más néven Crispin) a Golden Delicious és az Indo fajták keresztezéséből 1930-ban, a japán Mutsu (陸奥国, Mutsu no kuni) tartományban kinemesített, napjainkban egyre népszerűbb almafajta. Gyümölcse nagy vagy nagyon nagy (230-300g), gömbölyű, húsa fehér színű. Héja fényes, mérsékelten viaszos, kemény és zöld (éretten sárgásfehér vagy sárga) színű, nem perzselődik. Íze kellemesen fűszeres, kiváló aromavilágú, enyhén savas zamatú. A Mutsu igen jól tárolható, húsállagát késő tavaszig megőrzi (íze és színe is a tárolás alatt alakul ki véglegesen). Bőtermő, érési ideje általában október elejére esik. Óvatos bánásmódot igényel, érzékeny a nyomódásra. Fája igen erős növekedésű, a Golden Deliciousétól kb. 20 %-kal nagyobb, első hajtásai vastagok és felfelé törnek, koronája nagy, szétterülő. Gyors növekedése nem akadályozza korai termőre fordulását, de bő termésre csak a vegetatív részek kifejlődése után számíthatunk. A termőhellyel szemben nagyon igényes. Fagyérzékenységét, fény- és páraigényét a terület kiválasztásakor figyelembe kell venni. Termésritkítást nem igényel, alternanciája inkább a téli és tavaszi fagykárosodással van összefüggésben.
 

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Admin!

    Értjük mi, hogy a kivág-beilleszt fogalmazási módszer egyszerű és távol álljon tőlünk bárminemű kioktatás, de azért annyit megjegyeznénk, hogy jóindulatú kommentünk törlésével közel egy időben berakhatott volna legalább egy linket a www.szatmarialma.hu weboldalulnkra (ahonnan a szöveg jókora részét itt és egyéb bejegyzéseiben vette). Ezt még mindig pótolhatja. Köszönettel: szatmarialma.hu

    VálaszTörlés