Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 15., hétfő

Bodzavirágos Natúr Vegyes Borseprő Párlat 2013.



386.

2013/0713
 
AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES



   Bodzavirágos Borseprő 
  üvegben érlelve
 Lehet, hogy most sokan úgy gondolják, hogy visszakanyarodtam az elmúlt év párlataihoz, pedig higgyék el, hogy nem így van. Az igaz, hogy az alapcefre tavalyi hiszen a borseprő tavalyi bor fejtéséből visszamaradt üledék, de a beleáztatott bodzavirág az már nagyon is idei termésnek számít. A természet érdekes dolgokat képes művelni, hiszen már majdnem beértek a bodzabogyók, vagy legalábbis szépen feketednek, és közben újra megjelentek rajtuk a fehér virágok is. Ez a kettősége az idei évnek nagyon is jellemző, hiszen láttam fehérakácot újból virágozni is. A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Egyes leírások a bánat és halál jelképének tartják. Emellett Európa szerte mágikus erőt is tulajdonítanak a bodzának: a házban felaggatott gallyai távol tartják a rossz szellemeket, fájának égetése viszont szerencsétlenséget hoz. A kolostori gyógynövénytanok egyetemes gyógyszernek tekintették a bodzát. A népi gyógyászatban a bodza virágját gyógyteának használták, de a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A festőbodza, amely a Kárpát-medencében elterjedt faj, amely május végétől júliusig virágzik, úgyhogy még van idő szedni és hektószámra főzni belőle a szörpöt, vagy éppen pálinkát, vagy párlatot. Vigyázni kell azonban, hogy csak a szirmokat vagy a bogyókat fogyasszuk, a növény gyökerei és megvastagodott szára súlyos gyomorproblémát okozhatnak. Csak olyan virágot használjanak, amelynek ismerik a származási helyét, nem füstölték fel autók, buszok kipufogói és nem permetezték semmivel, és persze nagyon fontos, hogy ne valamilyen mérgező társát szakítsák le. Párlatot csak frissen nyílt virágból érdemes készíteni, mert könnyen állott íze lesz. A bodza virágát szárítani is lehet, ehhez a virágokat jól szétterítve kell lefektetni, hogy ne érjenek egymáshoz, különben megbarnulnak. Ezután készülhet belőle tea, amely megfázásra és köhögés ellen fogyasztható. C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek! Emellett tartalmaz még A-vitamint, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül vas, kálium, kalcium, magnézium és foszfor található benne. Mindezeket a tulajdonságokat a beáztatással át tudjuk menteni a párlatba. Természetesen mindehhez párosul még a fantasztikus illat és aroma anyag is, amely még különlegessebbé képes tenni a párlatunkat, amelyben már alig felismerhető a borseprő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése