Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. július 19., péntek

Árpáskörte Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



390.

2013/0717 
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Árpáskörte 
  üvegben érlelve
 
 
 Örömmel jelentem a tisztelt pálinkakészítő, és szerető barátaimnak, kollégáimnak, hogy beindult a nagyüzem a pálinka készítésében. Kierjedtek a legelső cefrék és most már valóban a szezon első párlatai csorognak le a finomító üstökből. A mai napon egy igazi magyar különlegességet, hungarikumot szeretnék bemutatni. Ezzel a párlattal a gyermekkorom gyümölcsei térnek vissza ismét emlékezetembe. A körte a férfiak gyümölcse, ez a termés formájából is következik. A háznál ha kisfiú született számos tájegységünkön körtefát ültetettek a gyermeknek életfaként. A Pannonia területére betörő rómaiak a körtét nem fogyasztották nyersen, de már a római írók is ezen a néven említették. Plinius párolva, mézzel édesítve javasolta „az isteni" eledelt, és több mint 30 változatát említi. Az Árpával érő körte már több mint ötszáz éves múltra tekint vissza. Már a 14. századból maradt két oklevél is megőrizte a nevét: az egyik 1326-ban kelt: quandam arborem piry árpávalérő nominati; a másik 1394-ben kelt: ad unam arborem pirorum vulgariter árpávalérő körtvély vocatum. A régi latin szerzők munkáiban vagy pirus herdearius vagy pirus hordearius néven szerepel. Hogy latinból fordították-e a nevét, vagy talán keleti eredetű, és valamely balkáni nyelv közvetítette, nem tudjuk. Franciaországban érési idejéről Amiré Johannet a neve, ott tehát a nyelv nem őrizte meg az ókori hagyományt. Szikszai Fabriczius Balázs a Nomenclatura-ban így tesz róla említést: Arpaual érő kortueli. Lippay pedig ezt írja róla a Posoni kert című könyvében: ,,Árpával érő, sárga kerekded, valamennyire kásás, nem tart sokáig.” Igénytelen, mindenütt jól megterem. Érési ideje: június végén, július elején érik, tehát az árpával egy időben. Gyümölcse: kicsi, megnyúlt, szabályos körte alakú, színe citromsárga, napos oldalán aranysárga. Kocsánya igen hosszú, terméshéja vékony, sárgászöld, a napos oldalon kissé vörhenyes. Húsa fehéres, félig olvadó, gyengén illatos, állománya igen ikrás, kellemesen édeskés ízű. Húsában a kősejtek kicsik, alig észrevehetőek. Szotyósódásra hajlamos, ezért nem tartható el sokáig, tehát frissen, egyenesen a fáról kell megenni. A vastag héjtól kesernyés-édes ízt kap. Különben hamar potyog a termése, és jönnek rá a darazsak. Ez a tulajdonsága egyébként kissé kellemetlen is lehet, mert bizony, aki nem szereti, vagy nem gyűjti össze cefrébe, annak bizony megkeseríti a nyári napjait a folyamatos hullással.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése