Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 25., szerda

Kékfrankos - vCabernet franc Natúr Borseprő Párlat 2012.


114.

2012/0125

AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ

Kékfrankos - Cabernet franc cuvée
üvegben érlelve



A most bemutatásra kerülő párlat a pincészetünkben klasszikusnak számító cuvée bor fejtése után visszamaradt seprőből készült. A szekszárdi borvidékhez tartozó településünk határában a legnagyobb területen termesztett két szőlőfajtája ez a Kékfrankos és Cabernet franc. Ezt a házasítást többnyire azért hozzák létre a termelők, hogy a kékfrankos szőlő borának savasságát enyhítsék valamelyest a selymesebb Cabernet Franc szőlőnek a borával. A kékfrankos eredetére a mai napig nem derült fény. Napvilágot láttak már a legkülönbözőbb, néhol egészen elképesztő állítások is. Volt, aki egyenesen Ausztriából származó fajtának gondolja a mai napig. Feltételezték, hogy szülőhelye valahol a Balkánon található, de jelenleg azaz állítás tűnik a leghitelesebbnek mely Ázsiából, egészen pontosan a Kaszpi tenger mellől származó szőlőfajtának titulálja. Bora enyhén illatos, zamatos, testes, fajtajelleges, rubinszínű vörösbor, mely jól eltartható. Az utolsó nagy szőlőrekonstrukció alkalmával már tudatosan részesítették nagy arányban a fajtát. Már ezekben az időkben is születtek nagy évjáratok, bár ezt nem a tudatosságnak, hanem inkább a természet kegyességének volt köszönhető. A jó bornak még a seprője sem kerül a partoldalba, vagy éppen a lefolyóba. Az igényes boros gazdák már összegyűjtik, sőt a legigényesebbek fajtánként gyűjtik össze és főzetik ki párlatnak a megsemmisítés helyett. A Cabernet franc borseprője már nagyon sok rangos versenyen végzett első helyen. Itt most a Kékfrankossal közösen kerültek lepárlásra. A párlás során olyan összetett, mégis kiváló illatok terjengtek, amelyek tele voltak vadgyümölcsök és virágok illataival. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy ebből a kidobásra szánt, sűrű, gyomorkavaró löttyből, ilyen, utánozhatatlan zamatú, aromájú párlat keletkezhet. Pedig megszületett és kortyai további élménnyel gazdagítják a pálinkát szerető emberek emlékezetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése