Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 27., péntek

Viaszszilva Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


116.

2012/0127

AQUAVINICUM

NATÚR

ERDEI GYÜMÖLCS

Viaszszilva Pálinka
üvegben érlelve



Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan találkoztak már ezzel a gyümölccsel, ha másként nem is, de hallottak már felőle. Nagyon sok elnevezése él a köztudatban. Az út mentén is előforduló bokrokon sárga gyümölcsű fajtát, latinul Syriaca Borkh., magyarul a viaszszilvát, amely roskadásig megtelt gyümölcsökkel hívja fel magára a figyelmet. Ez a sárga, más néven Mirabella, apró gömbölyded szotyógos, falusi kertben nálunk is gyakori. Húsa kemény, illatos, bőlevű, cukros, magvaváló. Bőven terem. Népiesen fosószilvának is nevezik. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg pálinka készítésére használják. A híres grúz szószok egyike, a tkemali is mirabolán szilvából készül. Hazája Délnyugat-Ázsia. Igénytelen, edzett növény, a normál kerti viszonyoknál szárazabbat és nedvesebbet is elvisel. Nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott sövény nevelhető belőle. Párlata azonban a legkülönlegesebb pálinkák közé tartozik. Évek óta kísérletezek elkészítésével, de eddig csak házasítva sikerült belőle készítenem párlatot. Most azonban, hogy már üst közelében vagyok nyilvánvalóan sikerült önállóan is párlatot nyernem belőle. Ehhez azonban igen sok ilyen apró kis gyümölcsöt össze kellett szedni, de ezt hagyományosan szilvaszedési módszerrel sikerült, vagy ponyvára rázással sikerült, hogy mindig csak az érettek kerüljenek összeszedésre. E vadóc pálinka kóstolgatásakor meg lehet érteni, mit áldoztak be a vadgyümölcsök ízéből, illatából a nemesítők, amikor szárazság-, fagytűrő, rezisztens tulajdonságokat, erényeket nemesítettek ki. A Báta környékén vadon termő sárgás, gömbölyű szilvából készült pálinkát, ha három hónapig érleljük, feledhetetlenül jól átadja a gyümölcs illatát. Parfümös, hosszan lecsengő illata, főként a hölgyek szívét rabolja el nagyon könnyen, de ajánlom mindenkinek, aki a régi hagyományok ízét és varázsát kedveli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése