Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 28., szombat

Viaszszilva Érlelt Erdei Gyümölcs Pálinka 2012.


117.

2012/0128

AQUAVINICUM

ÉRLELT

ERDEI GYÜMÖLCS

Viaszszilva Pálinka
szilvafa hordóban érlelve



A tegnap bemutatott erdei gyümölcs pálinka érlelt változatát szeretném ma minden kedves olvasómnak, hallgatómnak a figyelmébe ajánlani. Nem szóltam arról, hogy valójában mi is a története ennek a szilvafajtának. Még a rómaik honosították meg Európa területén, eredeti élőhelyét a Kaukázus és Nyugat-Ázsia vidékén kell keresni. Tehát minden valószínűség szerint már akkor megtalálható volt Báta határában is. Bár hazánkban nem őshonos, az ember közreműködése miatt nagyon sok helyen megtalálható kivadulva. Ezt annak köszönheti, hogy a keresztezések, oltások időszakában a szakemberek egyik kedvelt alanya volt ez a vad gyümölcs, főleg barackokat oltanak rá. A nemes fák elpusztulásával, az ültetvények elhagyásával a vad részek hajtani kezdtek és terjedni a madarak segítségével. A nagy meleget nem kedveli, elsősorban a hűvös, lejtős területeken érzi igazán otthon magát. Kérge hasonlít a Madárcseresznyéére, de általában sötétebb árnyalatú annál. Virágai szintén öt tagúak, a porzók lilabolya színűek. Termése az ember számára is fogyasztható, ízletes, de valójában a modern ember nem fogyasztja, sőt lenézi ezt a vadon termő csodálatos gyümölcsöt. Ennek a tendenciának szeretnénk véget vetni és a vidéki embereket ismét megismertetni a környezetükben található gyümölcs csodákkal. Hogy legyen összehasonlítási alapunk ennek a pálinkának is elkészítettem az érlelt változatát még pedig úgy, hogy saját fájának fáját használtam fel az érleléshez. Ennek következtében a párlat rövid időn belül elkezdet előbb halványsárga színű lenni, majd egyre erősebb, mélyebb tónusokat vett fel. Természetesen ebben az esetben is meg kell várni legalább a három hónapos érlelési időt. Ez alatt az idő alatt 50 % alkohol tartalommal folytatom az érlelést és csak annak a lejártakor gyengítem vissza arra az alkohol fokra, amelyen majd palackozni és fogyasztani szeretném. Itt a parfümös vadvirág illatok mellett, a szemnek is igen tetszetős látványt kapunk, amely fokozza a pálinka gasztronómiai értékét, élvezetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése