Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. január 24., kedd

Kékfrankos Aszalt Szőlővel Ágyas Borpárlat 2012.


113.

2012/0124

AQUAVINICUM

ÁGYAS

BORPÁRLAT

Kékfrankos Borpárlat Aszalt Szőlővel
üvegben érlelve



A ma bemutatásra kerülő párlatunkkal ismét vissza kell nyúlnunk a tavalyi évhez. Ekkor készítettem ugyanis azt az anyapárlatot Kékfrankos borból, amelyet ma tovább fejlesztettem egy másik párlattá. Mivel borpárlatról beszélünk, így nem nevezhetjük azt pálinkának, és ráadásul mivel ezt a borpárlatot még ágyassá is tettük, így kétszeresen sem beszélhetünk pálinkáról. Az Aquavinicum Párlat Rendszer Ágyas Pálinkák Borpárlat kategóriájának ezzel az első párlatát keltettem életre, mert eddig ilyenből ágyas párlatot nem készítettem. A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek ma Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája. Bora is különlegesen egyedi íz, zamat és illat világgal rendelkezik. Nem tipikusan női bor, ahogyan a belőle készülő párlat sem tipikusan női párlat. A kékfrankos az 1990-es években még itthon lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak, és jó kékfrankost csak nálunk csinálnak a világon. Ebből következik nyilvánvalóan, hogy borpárlata is a világon egyedül álló karakterekkel kerül a torkunkba. Ebbe a párlatba raktam 10%-ban aszalt szőlőt. A mazsola, mert ez a közismertebb neve az egyik legjobb antioxidáns hatású gyümölcs, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin. Ez utóbbi – a C-vitaminnal együtt – rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású. Mindezekből egyértelműen kiderül, hogy a keletkezett párlatunk valóságos gyógyital kis mennyiségben fogyasztva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése