Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. február 4., szerda

Mézes Fűszeres Ágyas Borpárlat Likőr 2015.



799.

2015/0130


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Borpárlat
  üvegben érlelve
 
 
 
 Na nem semmi, ahogyan repülnek a napok, és ismét itt vagyunk a hétvége kapujában. A tegnapi napon azért szorítottunk, mert éppen Mátrafüreden bírálták az italainkat, ma, pedig azért szoríthatunk, mert a Dusnóki pálinkaversenyen teszik ugyanezt a zsűri szigorú tagjai. Utóbbi helyszínen már ma este ki is osztják a díjakat, így természetesen a délután folyamán meg is próbálom kipuhatolni, hogy vajon érdemes-e elindulni a helyszínre személyesen átvenni az okleveleket. Persze ilyenkor a percek ólomlábakon járnak, de aztán elérkezik a vélt idő és felhívom a főszervezőt, hogy megtudjak valamit. Rövid várakozás után ki is derül, hogy egy ezüst oklevelet sikerült összesen italainkkal elnyerni. Ez bizony eléggé elszomorít, mert azért ennél sokkal többet és jobbat is vártam ennél. Ebből kifolyólag nem is utazunk el dusnókra, hanem címünket megadva kérjük az oklevél kipostázását. Ebben a rossz hírben is van azért jó hír, hogy azért itt is nyertünk egy elismerést, no meg az, hogy mivel nem kell elutaznunk neki állhatók a likőr sorozatom újabb tagjának az elkészítésének. A klasszikusnak számító gyümölcsök, amelyből eddig a likőreinket elkészítettük lassan elfogynak, és ettől kezdve egyre különlegesebb alapanyagokkal, és fűszerezettséggel kell dolgoznunk, a fantáziánk teljes megmozgatásával. Így vettem kezembe egy régebbi borpárlatot, amely alapjául szolgált ennek a likőrünknek. Az alapfűszerezés természetesen itt is a vanília volt, de melléje a fő aroma vonalnak a borókabogyót használtam. A többi segédanyagot ugyan abban az arányban használtam fel ehhez is, tehát a mézet, valamint a nádcukrot, mint a többi likőrünk esetében. A középkorban a borókáról azt tartották, hogy segít elűzni a gonoszt. E célból kis zacskóba tették, és az ajtó fölé akasztották annak érdekében, hogy a lakókat megvédje az ártásoktól, rontásoktól. Elégetett fájának füstje a hiedelmek szerint védelmet nyújtott a leprával és pestissel szemben is. A második világháború alatt a francia betegápolók borókát égettek a kórtermekben a járványok kifüstölésére, igaz, nem sok sikerrel. A művészetekben is gyakran felhasznált motívum volt, a hagyományos szimbolikában a női erény jelképe, de a kínai Feng Shui-ban is ismerik, mint a tolerancia, megértés és empátia növényét. Akár hogyan is van, biztos vagyok abban, hogy száz nap múlva, aki ebből az italból fogyaszt az igencsak megértő és toleráns lesz a világgal.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése