Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 17., szerda

Mézes Szegfűszeges Besztercei Szilva Gyümölcs Likőr 2014.



750.

2014/1212


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Szegfűszeges Besztercei Szilva 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Elérkezett hát a várva várt péntek, és itt vagyunk a hétvége kapujában. Az időjárás elfogadható, napsütés, késő őszies idővel. Persze még a munkanapot végig kell valahogyan gyűrni ahhoz, hogy a délutánt már a komámék sertésölésén töltsem el. Ezeken a családi összejöveteleken azért gyorsan előkerülnek a pálinkák és a borok, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor férfiember miről is beszélgethetne, mint dédelgetett italairól, pálinkáiról. Azt azért mondanom sem kell, hogy a fő attrakció az nem a mai nap, hanem majd a holnapi, így aztán most inkább az igyekezett az, amely jellemzi tevékenységünket. Pár pálinkát azért végig kóstolunk, amelyeket én főztem le a komámnak. Jókedvűen, de azért kicsit fáradtabban érkezem haza, de ez azért nem gátol meg abban az elhatározásomban, hogy a napokban bemutatott mézes szilva párlatomnak ne csak három tagja legyen, hanem készüljön el belőle egy negyedik is, még pedig a likőr kategóriában. Ilyenkor karácsony előtt kedveltek az ilyen fűszeres italok, hátha még egy kicsit hűvösebb is lenne, remekül felmelegítené az emberfiát kívül-belül. Elhatározásomat tett is követte, még pedig azzal az ötlettel vezérelve, hogy a mézes szilva mellé fő aroma vonalként a szegfűszeget fogom bevetni, akárcsak a Zsindelyes Pálinkaház egyik likőrénél. Azzal a különbséggel, hogy nálunk a méz a desztillálás előtt és nem után került a párlatba. A szegfűszeget gondolom, nem kell bemutatnom mélyebben senkinek, mert konyha nem nagyon létezhet nélküle. Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a kompótoknak, kihagyhatatlan a forralt borból, és egy jó almás pite se készülhet nélküle. A rómaiakkal nagyjából egy időben, a Han-dinasztia idején, már a kínaiak számára sem volt újdonság a szegfűszeg. A császár elé járuló, vele szót váltani készülő alattvalók számára előírás volt a szegfűszeg rágcsálása, hogy friss és üde lehelettel jelenhessenek meg a kihallgatáson, az uralkodó színe előtt. A frissítő jelleg mellett a szegfűszeg Kínában aratott fényes karrierjéhez az afrodiziákum léte is hozzájárult. Ez a mézes párlat likőr ízében hosszantartó, a szegfűszeg által feltüzelt, édeskés íz világú élményt nyújt. Ajánlani tudom ezt az italt a karácsonyi felkészülések idejére is, de az új év első hónapjaiban is lehet sikere. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése