Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. január 28., szerda

Mézes Fűszeres Cseresznye Gyümölcs Likőr 2015.



792.

2015/0123


AQUAVINICUM

LIKŐR

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Fűszeres Cseresznye
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ismét elérkeztünk a hétvége kapujába, vagyis pénteki napot kezdtünk meg. Ilyenkor már mindenkit izgalom kerülget, főként, ha tudja, hogy a hétvégén izgalmas események várnak rá. Nálunk azért szinte minden hétvégén történik valami emlékezetes esemény. Vagy családi ünneplés, vagy borkóstolás, esetlegesen éppen pálinkakóstolás, arról már nem is beszélve, hogy bál, valamint éppen egy gasztronómiai esemény. Azt már tudtuk, hogy az Ongai pálinkaversenyen nyertünk valamit, bár azt konkrétan nem közölték, hogy mit, de így mehettünk volna a Lillafüredi gálára, de sem mi, sem a főnököm nem akart menni. Ránk ugyanis egy családi meglepetés születésnapi buli várt, hiszen pincészetünk egyik tagja a kisebbik húgom nevezetesen éppen a 40. születésnapját töltötte be ezen a napon. Sőt, ezentúl még egy szekszárdi jótékonysági bálba is hivatalosak voltunk, így aztán a hétvége elég sűrűnek ígérkezett. A sógorom már izgult is ezen a napon, hogy mindent elő tudjon megfelelően készíteni, hogy a meglepetés valóban meglepetés legyen, ezért aztán többször fel is hívott, hogy egyeztessen velem. Munka után a pincészetembe igyekeztem és rögtön neki álltam a mai napra betervezett likőröm elkészítésének. A második tagja a sorozatnak a cseresznyepálinkámból készült el. Az előzőhöz hasonlóan itt is a pálinkába elsőként cseresznyebefőttből helyeztem bele a gyümölcsöt, majd következett a vanília és a kardamon belehelyezése. Ezzel már el is árultam, ennek az italomnak a főfűszere ezzel a kardamon lett. A végén még a felolvasztott nádcukort és akácmézet is az üvegbe raktam, majd jó alaposan össze is ráztam, hogy megkezdődjön benne az érlelődés száz napja. Talán azt kevesen tudják, hogy a kardamon a világ legdrágább fűszere. Már a neve is elárulja, hogy a kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Mi ezúttal ezt a tulajdonságát szeretnénk figyelembe ajánlani, és minden szívpanaszra kismértékben tudjuk javasolni. Leginkább az érzelmi válságok gyógyítására különösen alkalmas.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése