Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 4., szombat

Bátai Fügebor



Bátai Fügebor


Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja. Bennünk azonban az a téves felfogás él, hogy ez a déli gyümölcs idegen a magyar embertől. Pedig nem így van.

Hazai meghonosodásának időpontját a különböző szerzők eltérően ítélik meg. Nagyon valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása idején, az olasz kapcsolatok révén kerültek el hozzánk, de az is lehetséges, hogy ekkor csak a fügegyümölcsöt hozták el a kereskedők, de a termelésével még nem foglalkoztak. Más vélemények szerint, amikor a szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a területet fügebokrokkal népesítették be.

Dr. Jeszenszky Árpád, a füge életmódjának legkiválóbb hazai ismerője erről a következőket írja: "Hazánkban a legöregebb fügebokrokat a Gellérthegy déli lejtőjén, a szálloda felett, közel a Szabadság-szoborhoz találhatjuk.

Ebből már érzékelhetjük, hogy ez a gyümölcs nem is annyira idegen a mi hazánktól, és amikor kiválasztottam és gyümölcsbort készítettem belőle, beillesztve a többi gyümölcsbor sorába, akkor az, semmiben sem logót ki azok sorából.

A fügefa gyümölcse szénhidrátokban gazdag, kitűnő tápanyagforrás, amelyet a Szahara vidékén már 10 000 éve felismertek és nagyra értékeltek. Ismert hashajtó hatása. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő és köptető hatásúak. A levelek a trigliceridekre gyakorolt hatásuk következtében hatékonyak a cukorbetegség kezelésében.

A fügének nem ismert mérgező hatása, mindazonáltal fogyasztásakor figyelemmel kell lenni hashajtó hatására. A füge nemcsak azért fontos gyümölcs, mert rengeteg növényi rostot tartalmaz. Magas cukortartalma fokozza az endorfin kiválasztódást. A fügében található pszoralensz nevű vegyület megelőzheti a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket. Egy szem füge tartalmazza a napi rostszükségletünk egyötödét, 50 mg kalciumot, 1,2 mg vasat és mindez csak kb. 60 kalória. A füge 10 dekánként kb. 74 kalóriát tartalmaz.

A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthetőek.

Romulus és Remus, Róma későbbi két városalapítója egy fügefa árnyékában szopta a farkas anya tejét, és menekültek meg ez által a haláltól. Ezt a jelenetet választottam e gyümölcsborom jelképévé is.

Jó egészséggel fogyasszuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése