Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 2., csütörtök

Bátai Kökénybor


Bátai Kökénybor

Elkészítése:


Amennyiben a kökény gyümölcse megfelelő nagyságú, hamvas, már nem ehetetlenül savanyú, szedésre érett. Én azért a november végére és a december elejére teszem le a voksomat, mert ezek a tapasztalataim. Ilyenkor már kissé megráncosodik és a színe szinte teljesen fekete lesz. A gyümölcsöket hazaérve tisztítsuk meg a szennyeződésektől, válogassuk át. Tépjük ki a szár maradványokat. Az egészséges szemeket mossuk meg hideg, legfeljebb langyos vízben. A forró víz leoldja a hamvasságot adó értékes viaszréteget! Lecsöpögtetés után következik a bogyók szétnyomása, úgy, hogy a magja ne sérüljön meg. Vannak vélemények, akik a magok eltávolításával készítik a borukat, de én úgy gondolom, hogy itt a magokra a kezdeti stádiumban szükség van a megfelelő íz anyag kivonásához. Az alap receptúra 2 kg kökény szétnyomkodva belekerül egy 5 literes befőttes üvegbe és 3 liter langyos vizet öntünk rá és egy kis pektinbontó enzimet. Ezt követően 2 napig előerjesztjük a borunkat, hagyva, hogy a pektinbontó enzim szétroncsolja a gyümölcs sejtfalait. A két nap eltelte után kipréseljük a mustunkat és a magokat ekkor kivesszük belőle. A keletkezett mustba 2 részletben 1 kg-nyi répacukrot olvasztunk fel. Első alkalommal 0,75 kg-ot, a második alkalommal 0,25 kg-ot. Ez a második alkalom 5 nap múlva történjen, amikor már jól beindult a mustunk forrása. A préselés után fajtaélesztőt és a tápsót is belehelyezzük a mustunkba, légmentesen lezárjuk, lehetőleg 20 C fok körüli hőmérsékleten tartva erjesszük ki. A forrás eltarthat 4-8 hétig is, amikor azonban leállt fejtsük le az aljáról egy másik edénybe és hagyjuk tisztulni. Amennyiben nem tisztul meg derítsük meg. Milyen borunk is jött létre ezzel?

A kémiai kutatások egyre több olyan anyagot fedeznek fel a növényekben, amelyekről eddig nem volt ismeretünk. A kökény esetében -sok más hasznos vegyületen kívül- ilyen az ellag sav.
Ennek hasznosságát egy idézettel kívánom megerősíteni:
"A kökény fontos forrása az ELLAGSAV-nak (EA). Az ELLAGSAV egy daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen /magyarul daganatmegelőző, rákellenes/ hatású. Kísérletileg igazolt, hogy az EA étrendi adagolása a tumor-multiplicitást szignifikánsan csökkentette (55%-al). A kutatók szerint a döntő hatásmechanizmus a NMBA-metabolizmus gátlása, de egyéb lehetőségeket sem lehet kizárni, pl. a reaktív intermedier termékek befogadását a DNS-alkilálás előtt. A kökény fogyasztható továbbá bélhurut ellen, roborálóként betegségek után, anyagcsere-szabályozó hatása érvényesül reumánál, általános immunerősítő. A népgyógyászat kúraszerűen sárgaság és aranyér kezelésére is javasolja."

Fogyasszuk jó egészséggel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése