Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 8., hétfő

Cresthaven Őszibarack Érlelt Gyümölcs pálinka 2013.



338.

2013/0326

AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 
  Cresthaven Őszibarack
  barackfával érlelve
 
 
 
 Az Aquavinicum Párlat Rendszer megszokott szabályait követve folytatjuk ma is a párlatunk bemutatását, azaz a tegnapi pálinka érlelt változatának bemutatásával folytatjuk. A hordós érlelésnek nagyon fontos, és kitapasztalt szabályai vannak, amelyeknek a be nem tartása komoly hibákat eredményezhet. Mint már régebben is írtam, és beszéltem is róla, pincészetünk nem hordóban végzi az érlelést, hanem üvegben és chips segítségével. Korábban már azt is taglaltuk, hogy ezeknek milyen előnyei vannak. Az utóbbi években szakmai berkekben nyilvánvalóvá vált, hogy a legjobb és legeredményesebb fával való érlelés, akkor valósul meg, amikor az adott gyümölcs pálinkát saját gyümölcsfájának chipsével érlelünk. E céllal vezérelve ezúttal az őszibarackfa chipsével végeztük el ennek az érlelt pálinkának az érlelését. Az őszibarack pálinkát nemcsak nehéz jól elkészíteni, de még sokkal nehezebb jól érlelni, vagy jól ágyazni. Nagyon illékony illat és aroma anyagai nemcsak desztilláláskor tűnhetnek el, hanem a fahordós érlelés során is kárba veszhetnek, ezért a chip emiatt is itt fokozottan jó ötlenek, tűnik. Mind emellett az őszibarack pálinka szerkezete is igen törékeny egyensúllyal bír, nagyon könnyen opálosódik, nagyon könnyen összeomlik, így palackozás előtt fokozottan ajánlat a pálinka derítése. És ezzel már vissza is érkeztünk a derítéssel kapcsolatos sorozatunkhoz, ahol a következő derítő anyagunk a tej. Derítéshez csak lefölözött, zsírmentes, sovány állapotban használható, mivel zsírtartalma esetleg káros ízbeli elváltozásokat okozhat. Hatóanyaga a tejfehérje, a kazein. Adagolása 0,25- 1,0 liter hektoliterenként. Régebben általánosan, ma kevésbé használt derítőanyag, pedig a többi derítőszerrel szemben előnyei a következők: a derítőhatás eléréséhez nincs szükség tannin jelenlétére, nem okoz túlderítést, eredményesen használható nehézfémek által okozott zavarosodás megszüntetésére. A mondottak alapján a tej derítőszerként való alkalmazása különösen ajánlható. Az illata olyan, mint az érett őszibaracké, szinte kompótosan édes. Ízre lágy, gyümölcsös, miközben citrusos aromája frissítővé, telt és marcipános komponensei pedig izgalmassá teszik. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik a nőies ízeket keresik egy könnyű vacsora mellé, vagy baráti csevegéshez. A néma ízlelgetés után biztosan beszédtéma lesz selymes utóíze, amely sokáig a szájban marad.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése