Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 10., szerda

Zsályával Ágyas Redhaven Őszibarack Gyümölcs Párlat 2013.



341.

2013/0329

AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 
  Zsályás Redhaven Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 A most bemutatásra felkínált párlattal a család harmadik tagjához érkeztünk el az Ágyas kategóriához. Az elmúlt két napban bemutatott őszibarack pálinka esetében már többször elmondtam, hogy milyen rendkívül nehéz ennek a gyümölcs pálinkának bármilyen különlegesebb érlelése, ahogyan a fahordós, ugyanúgy az ágyas érlelés sem egyszerű feladat. Nyilvánvalóan őszibarack pálinkából a kereskedelmi főzdék palettáján megtalálható ez párlat, ahogyan annak saját gyümölcsével ágyas változata is. Persze vannak kivételek, és mindig ezek erősítik a szabályt, így létezik olyan őszibarack párlat, amely ananásszal ágyas. Én egy kicsit még ennél is megpróbáltam tovább lépni a kísérletezésben, és a ma már korábban megkezdett fűszerrel ágyazást alkalmaztam ebben az esetben is. Ezúttal a kiválasztott fűszer és gyógynövény, amelyet úgy ítéltem meg, hogy illik és alkalmas ehhez a pálinkához a zsálya. Nem őshonos Magyarországon, de termelhető és olykor vadváltozata is fellelhető elhanyagolt, parlag területeken. Nem is sokat tudnak róla általában az emberek, pedig, ahogy mondani szokták régi öregjeink „megér egy misét!” Nem létezett Dél-Európában olyan kolostor, ahol ne nött volt annak idején ez a gyógy és fűszernövény. Így tehát nem véletlen, hogy már elődeink idejében megbe­csült gyógynövénynek számított a zsálya. Egy 1300 körül keletkezett versike felteszi a kérdést: "Miért is kell meghalnunk / Hisz kertünkben zsálya nő. Már a neve is mutatja azt a nagyrabecsülést, amlyet az emberiség ősidők óta tanúsít e gyógynövény iránt. "Salvia" a latin sa/vare (= meggyógyulni, felépülni) szóból származik. Hogy mennyire tisztelték a régebbi korokban a zsályát, annak nyomát megtaláljuk egy régi, szép füvészkönyvben: "Amikor Szűz Mária a gyermek Jézussal menekülni volt kénytelen Heródes elől arra kérte a mezők összes virágját, hogy segítsenek neki, ám egyikük sem adott nékik oltalmat. Akkor odahajolt a zsályához, és íme, annál menedékre talált. Sűrű, védelmet nyújtó levelei alatt elrejtőzött kicsinyével Heródes poroszlói elől. Azok elvonultak mellettük, de nem látták meg őket. Ma már nekünk sem kell elbújnunk, sem menekülnünk, de bátran nyúljunk ehhez a gyógy, és fűszernövényhez, mert meghálálja, ha minden napjainkban, konyháinkban, ételeinkben, és italainkban helyett adunk neki. Három hónap múltán vissza is térünk hozzá.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése