Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 12., péntek

Portugieser Szőlő Érlelt Borpárlat 2013.



343.

2013/0331

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR
 
 
  Portugieser Szőlő
  diófahordóban érlelve
 
 
 Elérkezett tehát a reggel! Keleten felcsillannak az első bizonytalan halványsárga fénysugarak! Az éjszaka sötét és bizonytalanul imbolygó árnyai még makacsul kapaszkodnak a tárgyakba, de a fény már visszafordíthatatlan. A vidéki paraszti világban ez már a munka ideje, és a munkát mindig egy kupica pálinkával kezdték meg az őseink. Akkor még nem volt autó, nem volt szonda, nem volt rohanás, az élet úgy lüktetett, és úgy pulzált csendben, harmonikusan. Amilyen harmonikusan illik össze ez a borpárlat a diófa életének szöveteivel. A diófa annyira életünk részévé vált, ahogy az út mentén álló Jézus keresztek is, gyakran már nem is tudjuk, hogy miért is állnak ott, mikor kerültek is oda. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. A nálunk termesztésben lévő közönséges diót az ókori görögök valószínűleg Prezsiából szerezték. A görögöktől került a mag Rómába, ahol először Jovis Galans vagy Jupiter makkja néven nevezték, és valószínűleg innen ered a Juglans név. A Juglans regia Itáliából terjedt el Európa többi országába. Az árnyas terebélyes növényről kevesen tudják, bár termését sokan kedvelik, hogy mennyi gyógyhatást köszönhetünk e növénynek. Mikor legközelebb a tűző napsugarak elől védelemért egy diófa lombja alá menekülsz, gondolj arra is, hogy a kellemes, hűvös árnyékon túl mennyi csodát adhat neked ez a fa, szeresd, légy a barátja! S ne feledd el, hogy ő attól boldog, ha segíthet, termésével, levelével, árnyékával. Élj vele! A dióról nem lehet lelkesedés nélkül írni, hisz tavasztól őszig a legtöbb élmény, beszélgetés, eszegetés a diófa hűs árnyékában történik. A régiek nem véletlen tisztelték, hiszen nem csak termése, hanem levele is igazi elixírnek számított. Az a sok-sok módszer, amit most átnyújtunk, sok nemzettől származó, vidéki tapasztalati megfigyeléseken alapul, de ma már tudományos alapja is van. Ezért igaz az ismert mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg, rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között. Biztos vagyok benne, hogy különleges élményeket ad a borpárlatunk illat és zamat világához.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése