Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. április 12., péntek

Hirek a II. Gyulai Pálinka Világkupáról!



Megkezdődött az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny, valamint a II. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világ Kupa érzékszervi szakmai zsűrizése Gyulán, a Gellény-birtokon (Gyula, Bicere 14-16.). A versenyre összesen 8 ország, 220 jelentkező, 756 mintával nevezett. A 21 tagú zsűrinek három napig tart, míg elbírálja az italokat.
Első nap megtörténtek a kémiai vizsgálatok, megvizsgálták, hogy a minták megfelelnek-e a pálinkatörvénynek, illetve az Európai Unió gyümölcspárlatokra vonatkozó előírásainak. Tavaly nevezési rekord volt a több mint 1100 párlattal, de idén sem vagyunk elégedetlenek a végeredménnyel, a 756 mintával. A 220 jelentkező párlata hazánkon kívül 7 országból, Örményországból, Moldáviából, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Belgiumból és - legmesszebbről - Thaiföldről érkezett, ahonnan banánpárlattal neveztek. Erdélyből, illetve Vajdaságból nagy valószínűséggel annyi minta érkezett, hogy Romániában és Szerbiában országgyőzteseket is ki tudunk hirdetni. A versenyen valójában szinte már minden gyümölcsből készült párlat előfordult, az idei különlegességek között van erdei szeder, vadmálna, banán és a sütőtökből készült pálinka – nyilatkozta a helyszínen Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.
Stégermajer Károly versenyigazgató elmondta, nagyon sokféle minta érkezett, és a minőség is, a tavalyi évjáratot figyelembe véve, elfogadható. Bemutatta a zsűrizés menetét: egy mintát elsődlegesen öt bíráló minősít, amennyiben kellően egységesek, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredmény, amennyiben ellentmondásos a minősítés, az adott tételről a csúcszsűri dönt.
A megmérettetés ideje alatt, április 4. és 6. között bárki megtekintheti a bírák munkáját, ezenkívül a szervezők ingyenes kóstolóval is várják az érdeklődőket a Gellény-birtokon.
A verseny eredményeit a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon, Kiállításon és Vásáron hirdetik ki, amelyet április 19. és 21. között rendeznek meg Gyulán, a várkertben.
A párlatverseny tiszteletbeli fővédnöke dr. Habsburg György, hazánk európai uniós nagykövete, szakmai fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése