Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. szeptember 4., kedd

I. Nógrád Megyei Pálinka és Párlat Verseny 2012.


Kedves Pálinkás Barátaink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Muth Pálinka és Borpince nevezései a Pala Trans futárszolgálattal sértetlenül megérkeztek a Nagykeresztúri, Gyümölcsházba, de nemcsak sértetlenek voltak, hanem érvényesek is. Így minden érdeklődőt ezáltal mi is tájékoztatunk, hogy az I. Palóc Pálinka- és Párlatverseny nevezési időszaka lezárult. A beérkezett, elfogadott minták darabszáma: 289. Köszönjük nevezőinknek, hogy ezt a magas mintaszámot elérhettük! A tételek zsűrizése 2012. szeptember 4-én történik a Versenyszabályzatban leírtak szerint, közjegyző jelenlétében. A szervezők minden nevezőnknek eredményes szereplést kívánnak! A 100. minta tulajdonosa Simon Csaba úr. A 200. minta tulajdonosa Tóth Roland úr. Lassan kezdhetjük irigyelni a zsűrit, a sztenderd szilva, barack, alma ízek mellett, néhány különleges darabra is ráakadtunk a nevezett minták között: vadcseresznye, homoktövis, borzag, vadkörte, feketeribizli, othelló szőlő, kökény, birs. Amennyiben esetleg valaki nem tudná, hogy ez a számú nevezés mit is jelent annak szeretném a következőket elmondani. Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Az, hogy itt 11 nevezéssel kevesebb futott be tulajdonképpen nem sokat számít, a verseny ennek ellenére országosnak tekinthető, főként azért, mert szinte az egész országból futottak be minták a versenyre.

Sokan megkérdezték és meg is kérdezik tőlem, hogy mi a jelentősége annak, hogy valaki indul egy ilyen versenyen. Leginkább akkor csodálkoznak, amikor kiderül, hogy ezért nem pénz jár, hanem ellenkezőleg fizetni kell az indulásért még pedig nem is keveset. Csakhogy a pálinkafőzés egzakt tudomány, ahol az eredményességet másként nem lehet lemérni csak így. A fejlődést pedig, csak akkor tudjuk kontrolálni, helyes irányban tartani, ha kívülállókkal folyamatosan ellenőriztetjük munkánkat. Naponta hívnak az ország szinte minden tájékáról telefonon, e-mailban, hogy tanácsaim által készítsék el cefréjüket. Jól eső érzés, amikor újra és újra dicsérettel ruháznak fel, de ennek ellenére kellenek ezek a szakértők által odaítélt díjak is, még akkor is, ha esetleg egy-egy párlatunkat nem díjazzák. Egy pálinkakészítőnek mindig készen kell állnia a tanulásra, a fejlődésre. A legfontosabb, hogy a régi hagyományok legtöbbjét legjobb félretenni, és újra kell az alapoktól kezdenünk mindent, ami ezzel kapcsolatos. Bízom a korrekt zsűrizésben és ítélkezésben, és bízom abban, hogy hamarosan új információkkal szolgálhatunk minden kedves érdeklődőnek.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése