Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2010. december 29., szerda

Szent János napi borszentelés 2010.



Szent János napi borszentelés
2010.



Oratio


Dómine, Iesu Christe, qui ex quinque pánibus et duóbus píscibus quinque mília hóminum satiásti, et in Cana Galilǽæ vinum ex aqua fecísti, qui es vitis vera: multíplica super nos misericórdiam tuam, et pietátis tuæ cleméntiam nobis osténde, quemádmodum fecísti cum pátribus nostris misericórdiam tuam sperántibus, bene + dícere et sancti + ficáre dignéris hanc creatúram vini, quam ad sustentatiónem fidélium tuórum tribuísti, ut quicúmque ex hac usus fúerit, vel a quólibet potátum, divínæ benedictiónis tuæ opuléntia repleátur, et ómnibus accipiéntibus ex eo, cum gratiárum actióne sanctificéntur in viscéribus eórum. Per eúndem.

Könyörögjünk!

Úr Jézus Krisztus, ki az öt kenyérből és két halból ötezer embert megelégítettél és a galileai Kánaában a vizet borrá változtattad, ki az igaz szőlőtő vagy: sokasítsd meg mirajtunk a te könyörületességedet, és a te kegyességednek irgalmát mutasd meg nékünk, amiképpen cselekedtél a mi atyáinkkal, kik a te könyörületességedben reméltek, méltóztassál meg + áldani és meg + szentelni a bornak e teremtményét, melyben, hogy fönntartsd őket, a te híveidet részeltetted, hogy mindaz, ki ezt használja vagy megissza, az isteni áldás bőségével teljék el, és mindazok, kik magukhoz veszik, hálaadással megszenteltessenek az ő bensejükben. Ugyanazon a mi Urunk.

Oratio

Deus, cuius potestáte beátus Ioánnes evangelísta potum venenósum tóxicum digéssit: bene + dícere et consecráre dignéris hanc creatúram vini, ut omnes ex eo gustántes, expúlso omni gustu nocívo, infúso tuæ benedictiónis mystério, sit in terris córporis et ánimæ remíssio críminum, et in cælis perpétua consolátio. Per Dóminum.

Könyörögjünk!

Isten, kinek hatalma által Szent János evangelista a mérges, halált hozó italt megemésztette: méltóztassál meg + szentelni és meg + áldani a bornak e teremtményét, hogy mindazoknak, kik megízlelik, eltávoztatván minden ártó ízt és beléöntvén a te áldásodnak misztériumát, legyen a földön a test és a lélek bűneinek elengedése, és a mennyekben örök vigasztalás. A mi Urunk.

Ezen áldásokkal és a szentelt vízzel való megszenteléssel látta el Szent Család vasárnapján Herendi János apátplébános pincészetünk idei évi borait, amely által jogosultak lettünk ennek a ténynek az elismerésére boraink címkéjén. Mi már évek óta élünk e szentelésnek az áldásaival és talán nem véletlen az sem, hogy rossz, ihatatlan borunk még nem került palackozásra. Sajnos hiányoltam a hegyközség tagjainak, vezetőinek jelenlétét, mert bizony emelte volna az esemény színvonalát, ha a hegybíró, ha a hegyközség elnöke megjelent volna az ünnepségen. Nem így volt, a mi pincénken kívül, a Sőrés Pince képviselte még magát, valamint Dunaszekcsőről a Frányó Pince és ezzel bizony be is zárult a kőr. Jó magam ilyenkor a minden fajta borból vett mintát, amely megszentelésre került visszaöntöm eredeti helyére, ezzel megszentelve az egész hordó, illetve az egész tartály tartalmát. Hiszem és vallom, hogy hit nélkül nincs áldás sem a családon, sem az egyénen, sem a munkán, amelyet végzünk. Nem csak kérnünk kell Mennyei Atyánkat, hogy segítsen jó termést adni, egészséget gyermekeinknek, hanem hálát is kell mondanunk neki mindenért, ami jóval egész évben illet bennünket méltatlan szolgáit. A bor, a család és önmagunk sem csak az emberi tevékenységnek köszönhető, hanem legfőképpen a Mennyei Atya akaratának és jóindulatának. Így az év végén adjunk hálát neki egész évi segítségéért, pártfogásáért, és akkor kérhetjük, hogy a jövő évben se hagyjon el bennünket, hogy áldása kísérje minden szerettünket, minden munkánkat, hogy jövő ilyenkor ismét színe elé hozhassuk a szőlőnek termését! Kérjük Szent János apostolt, hogy járjon közben mindannyiunkért! Ámen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése