Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 7., kedd

Kékfrankos Szőlő Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



459.

2014/0107
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Kékfrankos Szőlő
  üvegben érlelve



Az utóbbi hónapokban talán méltánytalanul is keveset foglalkoztam a szőlő és annak származékaival, pedig a mi vidékünkön ez különösen erős hangsúllyal van jelen nemcsak a gazdaságokban, hanem a köztudatban is. Igaz, hogy még sem annyira hangsúlyos, mint a többségében sváblakta településeken. Jómagam sváb lévén, gyermekkorom óta elválaszthatatlan kapcsolatban vagyok ezzel a szőlő gyümölccsel. Ma amikor a farsang elkezdődik különösen is szeretném felhívni a figyelmet ennek az italnak a huncutságaira. Ez is bizonyíték arra, hogy hihetetlenül gazdag a magyar táj és elképesztően nagy tudást halmoztak fel a hazai szőlőtermelők. A Kárpát-medencében szinte bármelyik szőlőfajta jól érzi magát, ezért nem tudják kivonni magukat a sokszínűség csábereje alól a szőlős gazdák sem. Ebből adódik aztán, hogy sehol másutt nem tapasztalható gazdag fajtaösszetétel, és az ebből következő elaprózottság jellemzi a magyar szőlészetet, borászatot, és most már nyugodt szívvel hozzáadhatjuk a pálinkakultúrát is. A kékfrankos kulturális jelentőségét mutatja, hogy ahol termesztik, ott a hagyományok (termesztés, gasztronómia) élénkebben élnek a kékfrankosról, mint bármely más fajtáról az adott vidéken. Jöhet oda csillogó-villogó világfajta, a kékfrankos mindig első lesz a borsorban. Sokáig sajnos túlságosan is szem előtt volt, hanyagul bántak vele, talán ez is lehet az oka, hogy a kékfrankost túltermelték, ezáltal fajtajellegét, egyéniségét elvesztette, tömeg borrá, tömeg szőlővé vált. Természetesen sohasem késő változtatni a régi rossz beidegződéseken. Jómagam is erre szeretnék buzdítani mindenkit, akinek ez módjában áll. A mai nap ez egy tiszta szőlőpálinka, amelyet saját aszalt szőlőjével ágyaztam be, amelynek következtében, parádésan szép színvilágú, savaiban lekerekedett ital van születőben. Öt fő vörösborszőlő-fajtacsoportot különítettek el színanyagaik vizsgálata alapján. Színanyagok vizsgálatával az eredetvédelemben az adott bor alapanyagát termő fajták meghatározhatók. A kékfrankos a malvidin csoportba tartozik, amelyet a vörös borszőlők nagy aránya és az acetilezett színanyagok számottevő mennyisége jellemzi. Ételek közül a sertéshúsételekhez, ragus ételekhez, pörköltökhöz szinte kötelezően tudom ajánlani jótékony hatását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése