Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 9., csütörtök

Starking Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



461.

2014/0109
 
 
 
AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  almafával érlelve



Pincészetünknek ezt a hetét alapjába véve meghatározta az a készülődés, amelynek végeredményeként a mai nap fel tudtam adni futárszolgálattal az Ongai pálinkaversenyre nevezett italainkat. Egy ilyen versenyen való részvétel több hetes előkészületet igényel. Hiszen ki kell választani az adott kategóriákba jelölt pálinkákat, azokból többet, be kell állítani a megfelelő alkoholtartalmat, többszörösen le kell őket szűrözni, miután lefagyasztottuk egyszer. És még ezután következnek a kóstolások, házibírálatok, hogy végül a lehetőleg legmegfelelőbb italokkal szerepeljünk a versenyen. A palackokat címkézni kell, hogy ott se keverjék őket össze a nevezési lapon szereplő adatokkal. Bízom abban, hogy a ma bemutatásra kerülő almafával érlelt pálinka a nyár folyamán szintén verseny képes lesz. Vannak olyan italaink, amelyek három-négy hónap után már nevezhetők, de vannak olyanok is, amelyek csak egy év eltelte után lesznek alkalmasak. Hazánkban, szeptember végén éri el a szedési érettséget a Starking alma. Bordázott felülete, sötétpirossal csíkozott, 150-170 g, középnagyságúra megnövő alma. Krém fehér húsa puha, nem túl leveses, inkább kásásnak mondható. Kissé törésre hajlamos a Starking alma. Közepes, nagy növekedésű, nehezen kezelhető, felfele törő ágrendszerű starking alma. Későbbiekben a növekedési hajlama mérséklődik, de elég nagy koronát növesztő gyümölcsfa. Közepes mennyiséget terem, későn fordul termőre. Az viszont előnyére szól, hogy öntermékeny. Erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű. A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. Közepesen jól tárolható viszont a tárolás során kásásodásra hajlamos, de gyümölcse megfelelő körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa túléretten kásásodásra hajlamossá válik, a tárolás vége felé pedig lisztesedik. A fával történő érlelés gyorsítja az érését a párlatunknak, arról nem is szólva, hogy szép sárgás színt kölcsönöz neki, amitől még fogyaszthatóbbá válik. A benne található gyümölcssav, almasav tartalma a belek és a máj működésére fejt ki jó hatást. Ezért is ajánlom kulturált fogyasztását.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése