Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. január 10., péntek

Starking Alma Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



462.

2014/0110
 
 
 
AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS
 
 

   Starking Alma
  üvegben érlelve



Így tíz nappal az ünnepek után már olyan, mintha ünnepek nem is lettek volna. A hétköznapok taposómalma visszasodorta az embereket a megszokott hétköznapok egyhangúságába. Nekem az a szerencsém, mint pálinkafőzőnek, hogy minden nap szinte akad valami olyasmi, ami visszaidézi az ünnepek ízét, hangulatát. Még így is, hogy apró közérzetrontó betegséggel kell feküdnöm és kelnem. A mai nap egy olyan párlatot ajánlok, amely hasonló csillag, mint amelyet a napkeleti bölcsek követve érkeztek meg Betlehembe. A Starki Alma Ágyas Párlat, mind külsejében, mind bensőjében felmelegíti a legsanyarúbb sorsú embert is. Az almát nem aszalva, hanem nyersen ágyaztam bele, de ilyenkor tájt érdemes tudni egy-két dolgot az alma tárolásáról is. Az almaszüret és az alma tárolása körül sok hibát lehet elkövetni. Nincs bosszantóbb annál, mint beleharapni egy almába, amit rosszul vagy rosszkor szedtek le, és az aromái nem tudtak megfelelőképpen érvényesülni, a gyümölcsnek nem volt esélye vitaminokkal telítődni. Alapszabály, hogy az almát mindig kíméletesen szedjük. A gyümölcsöt nem szabad durván letépni az ágról. Az alma csak akkor érett a szüretelésre, ha könnyen leszedhető, vagyis a kocsánya egy csavarintásra könnyen elválik az ágról. A kocsány körüli széles, mély bemélyedés és a gyümölcs barna magjai jelzik, hogy az alma már szüretelhető. Az almaszüretre, illetve fogyasztásra való érettsége fajtától függően eltérő időpontban következik be. Fontos, hogy az almát hideg, sötét, magas páratartalmú helyen tároljuk. Egy szellőztetett pince megfelel a célnak. Ha a páratartalom alacsony, megnövelhetjük vízzel töltött tartályok elhelyezésével az almatárolásra szolgáló helyiségben. Mindenképpen csak egészséges, sérülésmentes gyümölcsöt tároljunk. A kukacos, túlérett vagy túl nagyra nőtt gyümölcsök nem állnak el sokáig, azokat szüretkor különítsük el. A kocsány nélküli almát is együk meg minél hamarabb, mivel az hajlamos hamar megrohadni. A rohadt gyümölcs „megfertőzheti” a többi gyümölcsöt. Ennek hátterében az áll, hogy a rohadt gyümölcs etilént, színtelen gázt bocsát ki magából, ami a többi almát gyorsabb érésre készteti, így azok megrohadhatnak. Ez az oka annak is, miért nem szabad az almát más gyümölccsel vagy zöldséggel együtt tárolni. Méregtelenítésre ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése