Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. július 8., kedd

Jaboulay Ropogós Cseresznye Natúr Gyümölcs Pálinka 2014.



605.

2014/0708


AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS



 Jaboulay Ropogós Cseresznye
  üvegben érlelve
 
 
 
 Lassan beérünk a nyár derekába, és mint ilyen korra általában az első friss gyümölcsökből elkészített cefrék leerjedtek, és megkezdődhet azoknak a desztillálása. Az időjárás az ilyenkor megszokott hőség, heves záporokkal, zivatarokkal, aminek okán a szőlészeti kinti munkákat olykor fel kell fügeszteni, ettől aztán alkalom nyílik arra, hogy az üstben begyújtva a pálinkakészítésnek hódoljunk. Közben persze szinte hétről-hétre, egyik versenyről a másikra utazunk hétvégenként, hogy mindenfelé hirdethessük a pálinkakészítést, mint hungarikumot. Pincészetünk az új évadban igyekszik különlegesebbnél különlegesebb pálinkákat, párlatokat elkészíteni, fajtatiszta gyümölcsökből, ezzel is arra szoktatva a társadalmat, hogy keressék az igazi hungarikumokat, az egyedi és kézműves termékeket. Ezúttal mivel is kezdhetnénk, mint egy különleges cseresznyefajtával. Ezzel a kis kitekintéssel el is érkeztünk a megtárgyalásra kerülő fajtánkhoz a Jaboulay ropogóshoz, amelyek már május végén, megjelennek a piacon a korai, apró szemű fajták gyümölcsei – mindannyiunk legnagyobb örömére! Minden valószínűség szerint Franciaországból Lyon közeléből származik. Létrejöttét egy Jaboulay nevű úrnak köszönhetjük, aki fajta szelektálta 1830-ban. Május második felétől július középéig érik, attól függően mely vidéken terem. Csapadékos területen gyümölcse erősen reped. Nem igényes, jól alkalmazkodó fajta, száraz vidéken azonban apró és ízetlen termést hoz. középerős növekedés, lapított, csüngő gömb korona. Gyümölcse középnagy, néha nagyobb, tömör színezett húsú, édes. Termése tompa szívalakú, oldalt kissé lapított. Héja vékony, fénylő, világospiros, értével feketepiros színűvé válik. Kocsánya középhosszú és középvastag, kárminpiros. Húsa nem eléggé tömött arra nézve, hogy ropogós cseresznyének nevezzék, és inkább puha voltánál fogva a szállítást is kevésbé bírja. Leve bő, kellemes savannyal emelt, rózsaszínűen festő. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése