Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. június 12., kedd

Furmintos alma natúr vegyes pálinka 2012.


194.
 
2012/0610
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
VEGYES
 
 
Furmintos alma 
üvegben érlelve
 
 
 
 Egy hónapos kihagyás után ismét visszatértem, hogy az érdeklődők számára ismét újabb és újabb ital különlegességeket mutassak be. Hogy az eltelt idő ne zökkentsen ki bennünket, gyakorlatilag ott folytatom ahol akkor abba hagytam. Kedves Baranya-megyei barátaim a villányi hegyekről szüretelt fehér szőlő törkölyükkel, amelyet ezúttal idared alma pálinkával házasítottam össze. A házasításban a dominanciát még így is a fehér furmint vitte. Tehát erről mondanék még néhány érdekességet. Itt a száraz furmintok ideje! Nemrég a világhírű borkritikus, Jancis Robinson is ódákat zengett erről a szőlőfajtáról, és mi csak egyetérteni tudunk vele. Rendkívül sokoldalú, készülhet belőle friss, körtés-almás, gyümölcsös bor. Komoly, nagytestű, gazdag és ásványos, amelyben fontos szerepük van ebben Tokaj dűlőinek: a talaj változatossága minden dűlőben más-más karaktert és stílust kölcsönöz a boroknak. Külön öröm, hogy egyre több kiváló ár-értékű bor is szerepel a száraz furmintok között. Illata birsalma, birskörte, barack - friss és aszalt-, őszibarack, szegfűszeg. A friss furmintokban kukorica, sósság, kovakő és föld. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételek számítanak, de léteznek könnyedebb, gyümölcsös furmintok is, sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. A pálinkája inkább rövid hordós érlelés közben gyümölcsös-édekés telt ízeket kap, amihez megállapodott, lekerekedett, szép savak társulnak. Méltó kísérője lehet egy franciásan elkészített kacsa- vagy libamájas – vargányás pástétomnak, de vörös húsok mellékleteként sem vallana szégyent. Cseppenként kortyolgatva ösztönöz az elmélkedésre, a bölcselkedésre, segíti a magvas gondolatok megfogalmazását. Nagyon ízletes törkölypálinkája, hiszen a rendkívül illatos muskotályos jelleg mellett egy parfümös, édeskés citrus aroma is felismerhető a torkunkban. Mind e mellé az idared alma érdekes, savas ízeit társítva egy rendkívül kívánatos, friss párlatot kapunk, amelynek kortyolgatását nehéz abba hagyni. Kisüsti technológiával készítve, amely a hagyományos magyar eljárás kétszeri lepárlással mindig maradandó élmény fog nyújtani, főként, ha azt a legmodernebb német technológiával valósítjuk meg.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése