Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 12., szerda

Rizlingszilváni Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



523.

2014/0312


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Rizlingszilváni szőlő
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 A sárgadinnyés kirándulás után a mai nap ugyanott folytatjuk, ahol előtte abba hagytuk, kicsit visszabarangolunk a szőlő törkölyök világába. Ezúttal egy fehér borszőlő törkölyét készítettük el, amely a mai napra nagyon is jellemző illat és zamat karakterrel rendelkezett. A nulla fok körüli hajnali hőmérséklet után, délutánra 17 fokra is felkúszott a hőmérőnk higanyszála. Reggel a metszéskor bizony még a kesztyű viselését is igényli az ember, ám a nap, ahogy egyre magasabbra emelkedett, úgy egyre több ruharéteg került le rólunk. Arról már nem is beszélve, hogy délutánra a főzdében a fűtés hatására szabályos meleg lett, így még szellőztetnem is kellett. Visszakanyarodva a szőlőfajtához, néhány gondolatot közreadnák felőle, remélve, hogy sokan kedvet kapnak, ahhoz, hogy ebből párlatot készítsenek a jövőben. Ez az a szőlő, amelyből van a nagy szőlőben egy sor elhagyva, amelyből aztán minden évben tudok szedni valamennyit, hogy abból borom és pálinkám is születhessen. Rövid tenyészidejű fajta, korán fakad és korán szeptember első felében érik.
Erős növekedésű, de kevés számú hajtást nevel, ezért nincs sűrű lombja. Nagy termőképességű fajta, sok fürtöt nevel, a minőségi fajták között a legbőtermőbb. Nem fagyveszélyes zónákban sok év átlagában 15 t/ha termésmennyiségre képes. A termés cukortartalma könnyen eléri a 18 magyar mustfokot. A must savtartalma alacsony, 6-7 g/l körüli. Mindebből az következik, hogy érésénél elsősorban a savtartalmat, annak csökkenését kell figyelni. Általában azért nem szüretelik magas, akár 20 mustfok feletti érettségben, mert savtartalma erősen lecsökken. 17 mustfok körüli állapotban még elfogadható savtartalmú. A bogyók íze jellegzetesen fűszeres. Viszonylagos fagytűrő képessége alacsony fokú, ezért elsősorban a hegy- és dombvidéki borvidékek fajtája. Szembetűnő a rothadásra való fogékonysága is, az egyik legjobban rothadó szőlőfajta. Utóbbi kedvezőtlen tulajdonsága miatt nagy felületet nem célszerű egy gazdálkodó egységben telepíteni belőle. Rövid metszéssel is kielégítően bőven terem, ritkás lombja kedvező, mind a zöldmunka, mind, pedig a szüret szempontjából. Hátrányos tulajdonságai még, hogy fagytűrő képessége csupán közepes. Illatos, gyors fejlődésű, esetenként lágy. Az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál 15-16 mustfok is kialakulnak. Igazi mezei virágos ital.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése