Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. március 11., kedd

Sárgadinnye Bor Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



522.



2014/0311








AQUAVINICUM



ÁGYAS



GYÜMÖLCS








  Sárgadinnye bor


  üvegben érlelve


 Azoknak, akiknek gyümölcsfájuk van ezekben a napokban kicsit, szorongva ébredhetnek fel, hiszen a rügyben lévő korai sárgabarackok igen csak érzékenyek lehetnek a reggeli fagyokra. Mert bizony hiába van 17 fok körüli délutáni hőmérséklet, ha hajnalban mínuszok ugrálnak a hőmérő higanyszálán. De időközben szépen haladunk a metszésekkel, és a pálinkafőzdében is egymás után készülnek el az érdekesebbnél érdekesebb párlatok. A mai napon bemutatásra kerülő párlatunk a sárgadinnye párlat család utolsó tagja, amely az előzőekkel ellentétesen ezúttal egy ágyas párlat lett. E lédús, üdítően édes gyümölcsöt sem az ókori görögök, sem a rómaiak nem ismerték. Olaszországba Krisztus születése utáni évszázadokban jutott őshazájából az ázsiai tatárok földjéről. Egyes vélemények szerint a sárgadinnye őshazája Ázsia és India, mások szerint az ősi Perzsia, Örményország, a Kaukázus, esetleg Afrika. A legrégebbi írásos feljegyzés a perzsa származást támasztja alá. A genetikai vizsgálatok eredményei viszont az indiai őshonosság mellett szólnak. Európába az első magvakat örmény kereskedők hozták. Megjelenik az egyiptomi freskókon, említi Vergilius, sőt Homérosz is az Iliász c. eposzban. Rendszeres termesztése Spanyolországban, a VIII. században kezdődött, ahova az arabok juttatták el. Az amerikai földrészre Kolumbusz második utazásával került. Napjaink jelentős sárgadinnye termesztő országai az Egyesült Államok, Törökország és Irán. Az akkori sárgadinnye jóval kisebb volt a ma ismertnél. A sárgadinnye szénhidrát és zsírtartalma alacsony, ám kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Tartalmaz még vasat, kálciumot, foszfort. Helyreállítja a bőr egészségét. Csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét. Véd a tüdőt és szájüreget érintő rákbetegségek ellen. Ásványi káliumtartalma révén fenntartja a megfelelő vérnyomást, karbantartja a szívet. Gyorsítja a betegségek utáni felépülést, enyhíti az izomgörcsök tüneteit. Antioxidáns flavonoidjai a zeaxanthin és kriptoxanthin, csökkentik egyes rákbetegségek kialakulásának esélyét. A saját aszalványával végeztem el ennek a párlatnak az ágyazását, és ez az aszalvány egyike lett a legsikeresebb aszalványunknak. Ezért is ezt az italunkat, amely kiváló ízfokozó lehet húsok, sonkák, sajtok és szalámik mellett ajánljuk fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése