Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 8., szombat

Papkörte Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.




491.

2014/0208


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Papkörte
  üvegben érlelve
 
 


Nálunk azért a szombat nem kifejezetten a pihenés napja, hiába esik hétvégére. A délelőttöt a családi dolgok, bevásárlások elvégzése tölti be, sőt a pálinkafőzdéhez fát hoznak, így azt is át kell venni. A délután folyamán pedig, cefrét hoznak, így amiatt is le kell autóznom. Az este pedig bálozással fog eltelni, ahol a leányaink lépnek fel. Ez az alkalom jól jön egyébként is, mert így többféle pálinkát vihetek magammal, és kóstoltathatom azt meg a barátaimmal. Az erre a napra elkészített italunk a tegnap bemutatott papkörte érleltnek párlat testvére, hiszen itt ez az alappálinka saját aszalt gyümölcsével került beágyazásra. Ebből az alkalomból néhány gondolatot kifejtenék ezzel a gyümölccsel kapcsolatban. Egy biztos az egyik legkönnyebben felismerhető, beazonosítható körtefajta. Levele széles tojásdad, majdnem kerek, sötétzöld színű. Pálhája elég nagy és keskeny. Vesszei görbén nőnek, barnák. Hajtásrendszerére az a jellemző, hogy koronája jellegzetesen erős, fiatalon feltörekvő, majd széthajló. Betegségekkel szemben igen ellenálló, kivéve egyedül a varasodást. Másik igen előnyös tulajdonsága, hogy a termőhely iránt igénytelen, szinte mindenütt termeszthető, a hideget jól tűri és igen hosszú életű is lehet. Gyümölcse középnagy, 180-300 gramm súlyú, megnyúlt körte alakú, egy harmaddal hosszabb, mint széles, egyenletesen elkeskenyedő nyakkal. Színe világoszöld, éretten szalmasárgára színeződve. Jól felismerhető az oldalán végig húzódó jellegzetes barna csíkról, amely a kocsánytól a csészéig húzódó parás csík. Húsa fehér, félkemény, lédús, kövecsesedésre hajlamos. A héjon, főként a gyümölcs alján barna paraszemölcsök láthatók. Íze jellegtelen, gyenge illatú, édes savas ízű, mégis néha íztelen, konyhai fogyasztásra alig alkalmas. Konzervipari fajta. Korábban alakfának is használták. Termesztése gazdaságos, de árutulajdonságai elmaradnak a jobb fajták mögött. A gyümölcs minősége erősen változékony. A minőségi követelmények fokozódásával ennek az egyébként hálás fajtának mindinkább csökken a jelentősége. Tárolhatósága jó, akár 4-5 hónapig is, és szállítani is remekül lehet. Kiváló pálinka alapanyag annak ellenére, hogy igen alacsony a savtartalma. Aszalva nagyon édes gyümölcsöt kaptunk, amelytől italunk szép színt, és édeskés beltartalmat is sikerült kapnunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése