Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 6., csütörtök

Fekete Bodzás Alma Almával Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



489.

2014/0206


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS



  Almás Bodzás Alma
  üvegben érlelve
 
 
 
 
 Ma aztán igazi csütörtöki nap volt, olyan, amelyet a legjobb mindjárt el is felejteni. Bepróbálkoztak pincészetünknél a vámosok is, azzal, hogy túl főztük magunkat és ezután nem fizettük meg az adót. Csakhogy nem vették észre, hogy az egyik főzés a lapokon már idén januárban történt, így aztán elnézést kellett kérniük a zaklatás miatt. Persze az ilyeneket a legjobb gyorsan elfelejteni. Azért az jól esett, amikor kioktathattam őket a figyelmetlenségükre. Na, de ez is csak egy anekdota lesz néhány év múlva, amelyet majd jól eső érzéssel mesélünk el egy-egy korty pálinka mellett. Visszatérve a mai napra ajánlott párlatunkhoz, még mindig az elmúlt napok bodzás almáját használjuk alapanyagként. Itt, amit nem tudtunk megtenni a fás érleléssel, meg tudtuk tenni az ágyas változattal. Konkrétan, hogy egy adag italt bodzavirággal ágyaztunk be, egy másik adagot, pedig az alma komponens aszalt változatával ágyaztuk be. Az alma minőségét ezeken kívül cukor-, sav- és vitamintartalma határozza meg. Az almagyümölcsnek átlagban 82-86%-a víz, 6-16,5% a cukor és 0,2-1,2%-a sav, főként almasav. Tartalmasnak tartjuk és érezzük a savanykás vagy borízű almákat, ezekben sok a sav és sok a cukor, ellenben az édesnek nevezett almák üresebbek, nemcsak a sav kevesebb bennük, hanem a cukor is. A cukor-és savtartalom nemcsak fajtatulajdonság, hanem hely és évjáratok szerint is tág határok közt ingadozik. Az újabb vizsgálatok az alma vitamintartalmáról is tájékoztattak. Az alma jellegzetes vitaminja a c- vitamin vagy skorbutellenes vitamin, a különböző fajtákban ez a vitamin kg-onként 25 és 165 milligramm közt változik. Azonban még kevés adatunk van ahhoz, hogy almafajtáink vitamintartalmáról végleges véleményt alkothassunk. Egy egészséges felnőttnek legalább napi 25, gyermeknek 5 mg a c-vitamin szükséglete, ehhez mérhetjük almafogyasztásunkat, ha a vitamin tekintetében akarjuk megítélni. De a mi példánkból is látható, hogy az almát és vitamin tartalmát nem csak nyersen vihetjük be szervezetünkbe, hanem ital gyanánt, abba hideg érleléssel elvégezve. Az aszalt alma koncentrált cukor és vitamin tartalmat produkál, amelytől italunk nemcsak szép színű, hanem édes, lesimult lesz. Ajánlom lefekvés előtti gyomorerősítéshez, hogy az éjszaka nyugodtan teljen el.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése