Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 9., vasárnap

Kadarka Cuvée Szőlő Natúr Törkölypálinka 2014.



492.

2014/0209


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Kadarka Cuvée
  üvegben érlelve
 
 
 
 Elég régen volt már, amikor utoljára vörös szőlő törkölyéből készítettem italt. Így most amikor ismét erre vállalkoztam egy olyan hordót vettem elő, amelyet úgy kaptam Bátaszékről, egy kedves barátomtól Schroth Zoltántól. Neki nem volt szüksége erre, így megajándékozott vele és persze elmondta azt is, hogy kadarka szőlő bogyózott törkölye van benne, valamennyi kékfrankossal házasítva. Természetesen, ahogy szoktam ezt az italomat is háromfelé osztottam, így most a natúr változatot szeretném bemutatni a kedves olvasóknak. És itt megragadva az alkalmat néhány gondolatot szeretnék ejteni magáról a szőlőről, amely nálunk nem annyira jellemző, mégis meghatározója a Szekszárdi Borvidéknek. Tudjuk, hogy az emberiség több szempontból is kétfelé osztható. Nők, férfiak; hülyék, rendesek; ortológok versus neológok; guelfek és ghibellinek; macskapártiak, vagy macskagyűlölők és így tovább. E végtelen számú lehetséges dichotómiák egyike a kadarkához való viszony mentén tagolja bolygónk népességét. A kadarka valószínűleg azonos az albán kalmet, és a bolgár gamza meg a román negru moale nevű fajtával, melyet Shkodrában találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár románok, egy időben ő alkotta a kék ültetvény kétharmadát, elborította a Tabánt, az erdélyi Ménesen aszút készítettek belőle. Van ugyanis, aki esküszik a kadarkára, mint a magyar géniusz kifejezőjére, mely nagy borok megtestesítésére is képes, a kadarka a magyar pinot noir, a pinot noir a világ kadarkája, mert páratlan fűszerességével olyan sajátos entitás, melyhez nincs fogható, más szőlő nem tudja ezt. A másik párt szerint so-so, a kadarka a népi borászkodás jellegzetes izéje volt, érzelmi kérdés, igazából nem lehet nagy bort kihozni belőle, nagy borok megtestesítésére nem képes, egyszerűen azért, mert kevesebbet tud, mint a hasonszőrű világfajták. Mi nem tudjuk, nem lévén borászok, túl nagy etvasznak nem gondoljuk, de úgy véljük, fontos funkciói vannak/lehetnek a mai magyar önológiában. Egyfelől modern, illatos, fűszeres gyümölcsös, karcsú gasztroborként, másfelől nagy vörös küvék olyan alkatelemeként, mely jellegzetes aromáival gazdagítani képes egy nagy blend ízkomplexumát, és ez a törkölyével is így van. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése