Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 12., szerda

Vörös Bikavér Natúr Törkölypálinka 2014.



495.

2014/0212


AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
Képes és még mindig esik az eső, de az enyhe idő helyét lassan ismét a hidegebb, szeles idő veszi át, amitől aztán elég rosszkedvű lesz az ember hangulata, és ismét téliesre fordul az idő. A tüzelés jól megy és a főzdében kellemes, meleg terjeng, az üstök alatt pattog a parázs, a desztilláló üstökben, pedig fortyog a cefre. Az elmúlt napokban egy a mi borvidékünkre jellemző szőlő törkölyéből készült pálinka családot mutattunk be, de ma sem kalandozunk túl messzire, hiszen maradunk a törkölypálinkák kategóriájánál, sőt az eddigi cuvée törköly után most egy olyan törkölycefrét készítettünk pálinkává, amelyben négy féle vörös szőlő bogyói voltak megtalálhatóak. Ennek okán aztán bikavér törkölynek neveztük el, amelyet már több évben is elkészítettünk. A kadarkához kapcsolódva elmondhatjuk, hogy ebben is található kadarka törköly. A szekszárdi borászok egybehangzó véleménye szerint ez az egyik legérzékenyebb szőlőfajta. Viszonylag későn érik, és ha hagyják, igen sokat terem. A fagyokat nem kedveli, talajban sem válogatós, viszont elég egy kis eső, és máris elkezd rothadni, ami - talán mondani sem kell - nem válik előnyére. A szakirodalomban nem kell túl mélyre ásni, hogy a kadarka múltjáról valamit megtudjunk. Valószínűleg Albániából, de legalábbis arról a környékről származik. Babits Mihály, a fajta nagy szerelmese, szakavatott szekszárdi patrióta azt írja, "a (kadarka) neve Szkutariból származik, azaz egyenest Kis-Ázsiából. Szkutarit a rácok Szkadarnak hívták, a kadarka pedig azelőtt szkadarka volt, s a rácok hozták Magyarországba". Németh Mártony uradalmi vincellér 1828-ban 29 "fekete" szőlőt sorol fel, melyek között hatféle kadarka szerepel. A 37 fehér szőlő között pedig egy fehér kadarka is akad. Húsz év múlva már csak néhány szőlőfajtát jegyez fel a borvidéket felmérő Péterfy József, aki a kadarka egyeduralmáról tudósít. A kadarka mítoszt és legendát manapság már szinte lehetetlen összeegyeztetni a kóstolási élményekkel. Liszt, IX. Pius, Schubert, Petőfi, Móricz Zsigmond lelkesedése nem is annyira magának a fajtának, hanem sokkal inkább olyan küvének szólhatott, amelynek egyik alkotóeleme lehetett a fűszerességéről híres kadarka. Egyedül az unalomig agyonidézett, borban jártas Márai Sándor beszél úgy a fajtáról, mintha csak együtt kóstoltuk volna a felhozatalt: "bornak nem igazi bor, de italnak enyhe és szórakoztató". Pálinkának pedig egyszerűen fenumenális. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése