Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. február 15., szombat

Vörös Bikavér Natúr Borseprő Párlat 2014.



498.

2014/0215


AQUAVINICUM

NATÚR

BORSEPRŐ



  Vörös Bikavér
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ezúttal az időjósok eltalálták a várhatót. A hétvégét feldobva hétágra kisütőt nap, amely azért az otthoni munkákat alapvetően elősegíti. A bátaiak úgy tartják régi időkből származóan, hogy ezen a napon, amennyiben tavaszias az időjárás már neki lehet látni a gyümölcsfák nyeséséhez, vagy szemügyre lehet venni a szőlőskertjeinket, gyümölcsöseinket, hogy vajon miként teleltek át a tél folyamán, mert a korán elkezdett munkáktól jó termés várható. Sajnos egyre kevesebben vannak, akik adnak még az ősök észrevételeire, pedig élettapasztalataik ma is aktuálisak. Az éjszakai bálozás után kicsit lomhán, de magam is megnéztem a szőlőket, gyümölcsfákat, kinyitottam a pincét, a présházat, bort fejtettem, és ha már ezt megtettem a fejtésből visszamaradt boranyát gyorsan párlattá is varázsoltam. Ennyiben kapcsolódik a ma bemutatásra kerülő párlatunk az elmúlt napokban ismertetett törkölypálinka családhoz, hogy éppen annak a vörös bikavér bornak a borseprűje került le desztillálásra. A borseprőről már sokat írtam, de annyit most is megjegyeznék, hogy külsőre egy nem túlságosan tetszetős anyagról van szó, de annak beltartalma fantasztikus lehetőséget képes adni egy pálinkakészítőnek. Elég jól kivártam ezzel a fejtéssel, mert érezhetően jó volt még a kéntartalma, és ez bizony desztilláláskor is vissza köszönhet a párlatunkba, amely megnehezíti a pihentetés időszakát. Nem szabad a borseprővel túlságosan sokáig várakozni, mert ez egy rendkívül érzékeny anyag, amely nagyon gyorsan megromlik, és nem lehet olyan jól tárolni, mint a vörös törkölyt. Borfejtéskor mindig arra törekszem, hogy lehetőleg egy kis bor is kerüljön ahhoz, mert desztilláláskor egyébként is ezt a sűrű anyagot fel kell hígítani. Arról már nem is beszélve, hogy inkább a seprőhöz kerüljön egy kis bor, mint egy kis seprő kerüljön a borba. Ha valaki a borseprőt nem tudja rögtön ledesztillálni, akkor azt úgy tárolhatja, hogy légmentesen zárja le a felszínét egy fóliával, és a mozgatására ne kerüljön sor, amennyiben hamarosan kifőzésre kerül, akkor fel lehet hígítani vízzel is, de ha erre napokon belül nem kerül sor, akkor mellőzük a víz hozzáadását. Ez a cefrénk magas alkoholtartalommal indult meg, és a tisztázás során is kiváló értékeket mutatott. Nem is beszélve arról, hogy közben káprázatos illatokkal ajándékozott meg. 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése