Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 30., kedd

Conference Körte Érlelt Gyümölcs Pálinka 2012.


229.
 
2012/1030
 
AQUAVINICUM
 
ÉRLELT
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Conference körte
  eperfa hordóban érlelve
 
 
 A most bemutatásra kerülő gyümölcspálinka az érlelt kategóriát képviseli. A borseprőnél ennek elkészítése lényegesen több munkával és odafigyeléssel jár. De nemcsak a cefre elkészítése, hanem annak ledesztillálása is első perctől az utolsóig komoly koncentrációt igényel, amennyiben tökéletes eredményt akarunk elérni. Évek óta próbálkozom ezzel a gyümölccsel, de igazán kiemelkedő sikert még nem sikerült elérnem vele. A körte termesztéséről szóló első feljegyzések időszámításunk előtt 3.500-ra nyúlnak vissza. Viszont története egészen az ókori mítoszokhoz nyúlik vissza. Hiszen a világ leghíresebb az alvilágban állt. A mítosz szerint Zeusz egyik fiát Tantaloszt az istenek és az emberek ellen elkövetett gonosz tettei miatt az alvilágba küldték. Itt a gaztetteit egy körtefa alatt gyónta meg. Amikor éhes lett, és a feje fölött lógó körtéket meg akarta volna enni, az ágak visszahúzódtak, egészen addig, ameddig nyújtózkodott. Így sosem érte el, és mindig éhes maradt. A Conference körte Angliából származik (1894), az egész világon ismert és termesztett fő fajta. Magyarországon 1977 óta fő árufajta, de termesztési aránya máig kicsi. Gyümölcshúsa sárgásfehér, olvadó, nagyon édes vajkörte. Feldolgozásra íz- és aromagazdagsága miatt nagyon jó, aszalásra, és ivólégyártásra kiváló. A körték nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, melyek növelik az immunitást, csökkentik a koleszterinszintet, segítenek az emésztésben, és nem tartalmaznak sok kalóriát. Élettanilag ezen túl a körtefogyasztás jót tesz az idegnek, oldja a húgykősavat, a káros sólerakódásokat, salaktalanítja a szervezetet. Tartalmaz még vasat és foszfort, rostot, szénhidrátot, fehérjét. Pálinkáján érződik héjának viaszos illata. Enyhén csípős és édes ízvilággal rendelkezik és bársonyos aromák teljesednek ki benne. Citrusos illatai férfiasak, felkeltik kóstoláskor érzékszerveinket, és maradandó emlékeket hagy agyunkban és lelkünkben. Mindezt e párlat esetében megspékeltem az eperfahordós érleléssel. A faanyagainak lebomlása és oldódása az érlelés fizikai folyamatainak fontos része. A fából a kölcsönhatásra lignin, cellulóz, tannin, polifenol és színezőanyagok kerülnek a párlatba, aminek következtében egy teljesen új, semmihez sem hasonlítható párlatunk keletkezik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése