Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 28., vasárnap

Díjazottaink 2012-ben.


Narancs Natúr Déligyümölcs Párlat 2011.


Ebben a sorozatban méltó emléket szeretnék felállítani azoknak a párlatoknak, pálinkáknak, amelyet pincészetünk tagjai nyertek ebben a naptári évben. Tudni kell, hogy itt családi pincészetről van szó, amelynek őt tagja van. Ezúttal ennek a párlatnak édesapám Muth Walter a tulajdonosa, de természetesen ennek születésében a kezdetektől fogva részese voltam, mint a pincészet szakmai vezetője. A natúr pálinka sorozatban készült alappárlat később több érlelt és ágyas párlatnak lett az alapja. Mondhatnánk is rá, hogy ezekre az alapokra lehet építeni. 


Először a Vas-megyei Pálinkaversenyen indítottam el ezt az italt, amely nyilvánvalóan lehet különlegesnek nevezni. A kategória az Egyéb titulust kapta. Pontosan 13 párlat versenyzett ebben a kategóriában, amelyben a magyar mellett szlovén párlat is versenyzett. Pincészetünk két párlattal indult ebben a kategóriában, de a másik a füge párlat nem jól szerepelt. A narancs 17 pontot kapott, így hajszálnyival maradt le az aranyról. Érdekesség, hogy ebben a kategóriában 4 narancs párlat versenyzett és a nyertes, azaz a champion is narancs lett, amelynek tulajdonosa Dukai Regina édesapja volt.
 

Tehát minden okunk meg van arra, hogy büszkék legyünk erre az italunkra, amelyről ezek után úgy is döntöttünk, hogy más versenyen már nem is indítjuk hiszen ez elég jó eredmény ahhoz, hogy a valóságot takarja. Pincészetünknek egyébként is az a filozófiája, hogy az újabb és újabb versenyeken ugyan azokkal a párlatokkal operál. Folyamatosan dolgozunk és készítjük a pálinkákat és párlatokat, és mindig újakkal indulunk a versenyeken nem azokkal, amelyeket egyszer már lebíráltattunk. Nyilvánvalóan nem tartjuk magunkat tökéletesnek és hibátlannak, így nem kesergünk egy-egy ezüst, vagy bronz érmen és nem erőltetjük addig azt, amíg aranyat nem kap.


Ilyenkor a tél közeledtével a c vitamin tartalmú gyümölcsök előtérbe kerülnek. Én mindenkit csak biztatni tudnák arra, hogy próbálja ki ennek a gyümölcsnek a párlatát. Hiszen árban nem olyan drága, hogy elérhetetlen legyen mégis, amikor otthon a vendégség összesereglik az ünnepek alkalmával nagyon jó, ha ilyen különlegességet feltudunk kínálni magunknak. Természetesen elkészítése nagyon kézi munka igényes, sőt a desztillálása sem egyszerű feladat a gyümölcsben található olajok miatt, de ha valaki ezeket a nehézségeket felvállalja, és láthatóan országosan sokan felvállalják, akkor valóban igazi gyöngyszem kerül a palackba.
 

A versenyen indult négy narancspárlat közül ennek volt a legkisebb alkoholtartalma, amelyen jobban kijönnek az illat ér aromaanyagok, mégis a zsűri a magasabb alkoholtartalmúakat találta jobbnak. Azokat persze én nem kóstoltam, de biztosan jobban sikerültek. Zárszóként mindenesetre kedvelem ezt a párlatot és hideg, borongós napokon szívesen kortyolok belőle újfent. Tény, hogy pincészetünk ezzel a díjjal bizonyította, hogy nincs olyan pálinka, vagy párlat kategória, amelyben ne lenne képes maradandót alkotni. Ajánlom figyelmébe minden pálinka barátnak tiszta szívvel.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése