Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. október 30., kedd

Dijazottaink 2012.-ben.


Cabernet Franc Natúr Borseprő Párlat 2012.



Az elmúlt írásaimban elég sokat foglalkoztam a borseprővel, mint párlat kategóriával. Alátámasztandó ezeket a gondolataimat a Vas-megyei pálinkaversenyen ez a borseprő párlatom 18 pontot szerzett, amivel arany érmesnek kellett volna lennie, de ehelyett csak ezüstöt osztottak ki rá. Nagyon szép párlat, mind ízében, mind illatában jól felismerhető szőlőfajtára jellemző karakter jegyekkel.


Az oklevélen is, amelyet kapott jól látható, hogy a szervezők ismeretlen oknál fogva az általam megadott kategóriával ellentétben a szőlő párlat kategóriába sorolták be és ott kellett versenyeznie, ami valljuk be őszintén azért nem teljesen fer. A húgom tulajdonában lévő párlat esetében legalább a nevét helyesen tudták leírni. Sajnos egy év alatt 4 pálinkaversenyen vettünk részt, de egyiken sem zajlott le zsűrizés teljesen tisztán és korrektül.


Ebben a kategóriában 24 pálinka versenyzett egymással, ebből 7 kereskedelmi fözde terméke volt. E párlatot mégis csupán két szőlőpálinka tudta megelőzni a Birkás KFT. termékei közül, és még így is az ötödik legjobb pontszámot érte el, úgy, hogy a Merlot szőlőpálinkánk is előtte tudott végezni. Úgy gondolom, hogy normál esetben ennek 18 pontos pálinkának arany érmesnek kellett volna lennie, és hasonló kategóriában a borseprő párlatok között, akár első is lehetett volna.


Természetesen én a későbbiekben ezt a párlatot így is kezelem, mint aranyérmest, amelyet csupán azért fosztottak meg ettől a címtől, mert a szervezők talán nem akarták, hogy egy idegen tájegységről érkező nevező túl nyerje magát a kelleténél. Ha a pontszámokat nézzük akkor ezen a versenyen a pincészetünk a nevezett 21 párlatából 1 champion, 5 arany, 3 ezüst, 3 bronz érmet kellett volna elnyernie, valamint több okleveles, amelyek után kapott pontjaink száma 113 pont és ezzel a verseny 5. legeredményesebb nevezője lettünk.


Visszatérve magához, ehhez a díjnyertes párlathoz, amely jól bizonyítja a borseprő párlatok önálló kategóriájának létjogosultságát mindenkit, akinek lehetősége van erre csak biztatni tudok arra, hogy próbálja ki a borseprő párlatokat. de mindenképpen törekedjen arra, hogy fajta tiszta szőlőborok, vagy határozott házasítások seprőjét önállóan desztillálja, mert csak így kapja vissza azokat az aromákat, és illatokat, amelyek felejthetetlen élmény tudnak nyújtani fogyasztása közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése